Del Toro
Del Toro
Nieuws
9 juli 2014

Waanzinbergen en kaiju

Del Toro NIEUWS | Guillermo del Toro zit nooit lang stil: de serie The Strain en zijn nieuwe film CRIMSON PEAK komen eraan, maar hij is ook alweer bezig met het volgende: PACIFIC RIM 2 en misschien dan tóch die lang gedroomde verfilming van AT THE MOUNTAINS OF MADNESS.

Del Toro liet zich 3 juli jl. uitgebreid interviewen door The Wall Street Journal. Zijn gebruikelijk enthousiasme klinkt door in elk woord. Ons enthousiasme is iets meer getemperd. Een adaptatie van H.P. Lovecraft door een zo fantasierijke regisseur is natuurlijk altijd iets om naar uit te zien, maar na zo vaak teleurgesteld te zijn word je voorzichtig.

Del Toro kondigde al in 2006 aan AT THE MOUNTAINS OF MADNESS te willen verfilmen, in 2011 startte hij zelfs met de opnames, en toen … niets.  In ons Del Toro-interview in SN#102 vertelde de regisseur nog over zijn frustratie: “Dat gaat je niet in de koude kleren zitten. (…) We openden onze kantoren voor de film op een maandag en de vrijdag daarop werd de stekker eruit getrokken. Ik was aan het locatie-scouten in een helikopter boven Alaska en kreeg het bericht dat ik meteen terug moest komen. (…) Zestien jaar lang had ik het geprobeerd.”

Del Toro kan nu zijn droom gaan realiseren, maar hij heeft helaas wel wat water bij de wijn moeten doen. Lionsgate wil de film wel maken, maar net als Universal durven ze een R-rating financieel niet aan. Nou kan Del Toro heel wat met suggestie, maar toch. Zelf blijft hij positief over de beslissing de film een PG-13 beoordeling te bezorgen: hij zal de film “as horrifying as I can, but (…) not (…) quite as graphic” maken. We zullen zien, maar zijn oorspronkelijke visie mag zich dus scharen bij al die andere nooit gemaakte films waar je als filmfan nostalgisch van gaat zuchten.

Het andere grote nieuws over Del Toro verleden week was dat PACIFIC RIM 2 nu eindelijk officieel bevestigd is. In april 2017 keren de kaiju en jeagers terug op het witte doek. Ondergetekende werd heel blij van PACIFIC RIM. Het was geek-voer ten top, met liefde uitgevoerd. Maar waarom willen we eigenlijk altijd meer van het goede? Waarom kan een film nooit op zichzelf staan? Waarom elk idee uitmelken tot het er troosteloos bijhangt?

Het mooie van PACIFIC RIM was nou juist dat Del Toro zo lekker snel ter zake kwam. Niks origin story, niet de robots tot het laatste moment verborgen houden: nee, gewoon BAM! Hier heb je de kaiju. Hier heb je de robots. Vechten maar!

Over zes weken begint Guillermo del Toro met het vullen van een nieuw schrift vol nieuwe kaiju. Ze zullen er vast weer super uitzien, en op 7 april 2017 zitten we natuurlijk gewoon weer in de bioscoop. Daarom worden die sequels ook gemaakt, natuurlijk.

9 juli 2014

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!