Klik 2016
Klik 2016
Nieuws
13 oktober 2016

Vijf keer KLIK!

Klik 2016 EVENT | KLIK!, het animatiefestival dat jaarlijks neerstrijkt in het EYE filmmuseum in Amsterdam Noord, vindt dit jaar plaats van 25 t/m 30 oktober. Ook voor Schokkend Nieuws-lezers valt er genoeg te genieten: wij selecteerden vijf  vertoningen die je niet mag missen.

KLIK! 2016 biedt zoals ieder jaar een enorm programma vol hilarische, vreemde, artistiekerige, overweldigende en ontroerende animatiefilms. De zes dagen in EYE zijn gevuld met lange speelfilms, compilatieprogramma’s, premières, debatten, workshops, internationale gasten en masterclasses. Je kunt er bijvoorbeeld nog eens gaan genieten van THE RED TURTLE en MY LIFE AS A COURGETTE. Hier zijn nog vijf andere aanraders.

MIDNIGHT MADNESS
MIDNIGHT MADNESS, dat op vrijdag 28 oktober vreemd genoeg om klokslag 23.00 uur start, is een verzameling groteske en kolderieke korte animatiefilms. Klikker van het eerste uur Luuk van Huët omschrijft het als “een geanimeerde Nacht van de Wansmaak…on Ketamine and Skittles.”. Verwacht onder andere heteroseksuele mannen die zwelgen in zelfmedelijden, omaatjes met een vreemde tijdsbeleving, begrafenissen die uit de hand lopen, Evangelische zweverds, professionele schreeuwerds, meertalige kleurentrips en een man die zijn hond uit laat. Presentatie ligt in handen van Matthijs Stegink, Luuk van Huët en Tünde Vollenbroek.

NERDLAND
Ook op 29 oktober, aanvang 23.30 uur, draait NERDLAND, de eerste langspeelfilm van animatiestudio Titmouse, Inc. Het bedrijf is bij stoners en liefhebbers van geanimeerde wansmaak bekend is vanwege producties als SUPERJAIL!, THE VENTURE BROS., SON OF ZORN en BRAD NEELY’S HARG NALLIN’ SCLOPIO PEEPIO. Hun nieuwe film verhaalt van twee aartsluie twintigers, die alles op alles zetten om beroemd te worden. Seksueel expliciete en gewelddadige uitspattingen, wanstaltige humor, nihilistische maatschappijkritiek, hallucinante beelden en stemmen van o.a. Paul Rudd, Patton Oswalt en Mike Judge. Saillant detail: het script is afkomstig van Andrew Kevin Walker, die ooit SE7EN.schreef.

PSICONAUTAS, THE FORGOTTEN CHILDREN
Deze Spaanse animatiefilm voor wat oudere kinderen en volwassenen gaat over puberproblemen tijdens een apocalyptische natuurramp. De sfeer van doem en dood hangt als een verstikkende deken over het verhaal, maar ook lichtvoetiger voer voor dichters speelt een rol, zoals liefde en wilskracht. De stijl is uniek, even kinderlijk als duister. Alsof het stripboek van Alberto Vázquez (tevens coregisseur), dat aan de basis van deze film ligt, tot leven is gekomen. Vrijdag 28 oktober, 19.15 uur.

INVENTION FOR DESTRUCTION
KLIK! draait naast nieuwe films, ook de classic INVENTION FOR DESTRUCTION. De Tsjecho-Slowaakse film uit 1958 is deels gebaseerd op de verhalen van Jules Verne, wat al reden om te kijken zou moeten zijn, en is daarnaast geregisseerd door Karel Zeman, wat garant staat voor kwaliteit. Zeman heeft een uitzonderlijke, herkenbare stijl, waarin hij stopmotion, poppentheater, grotesk set-design, live-action en handgetekende animatie combineert. Zijn films zien er uit als tot leven gekomen schaduwtheater, waarin echte mensen lopen door landschappen uit pop-up-sprookjesboeken. Terry Gilliam is een enorme groot fan; zijn THE ADVENTURES OF BARON MUNCHAUSEN is praktisch een big-budget remake van Karel Zemans versie. INVENTION OF DESTRUCTION ziet er frisser uit dan ooit tevoren, dankzij een restauratie door The Czech Film Foundation, The Karel Zeman Museum en Czech Television. Zaterdag 29 oktober, 17.30 uur.

BEHIND THE TELESCOPES
Ook erg bijzonder wordt de vertoning met live muziek van BEHIND THE TELESCOPES. Striptekenaar en animator Aimée de Jongh maakte een uur durende scifi-animatiefilm over een expeditie naar Mars. Harpiste Lavinia Meijer zal de film live voorzien van feeërieke muziek. Ze schreef speciaal voor de film een aantal nieuwe composities, maar speelt ook bekende stukken van o.a. Philip Glass en Nils Frahm. Arthur Antoine doet live de sounddesign. Zondag 30 oktober, 21.00 uur.

KLIK! Amsterdam Animation Festival
25 t/m 30 oktober
EYE, Amsterdam

Volledige programma en kaarten

13 oktober 2016

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!