pl3
pl3
Nieuws
8 april 2020

Van 1983 tot nu: tien animetips

pl3ANIME | Netflix pocht met (bijna) alle films van animatiestudio Studio Ghibli in hun animesectie, en voegde daar onlangs een nieuw pronkstuk aan toe: het geheel met de hand geanimeerde SOL LEVANTE, geschikt voor 4K. Deze film bleek echter slechts vier minuten te duren, en daar gaan we onze quarantainetijd niet mee vol krijgen. Maar, niet getreurd: hier is een legaal te streamen greep uit de rijke wereld van animeseries.

Armored Trooper Votoms / Soukou Kihei Votoms (Ryousuke Takahashi, 1983)

De epische sciencefictionanime floreerde in de jaren 80 en 90. De grenzen van de fantasie konden toen al dankzij het potlood gemakkelijk tot ver in de ruimte worden uitgerekt, en ook de mecha mochten mee. Zo ook in space opera ARMORED TROOPER VOTOMS. Mechapiloot Chirico raakt tijdens een wapenstilstand tussen strijdende sterrenstelsels per ongeluk betrokken bij een missie die hem in gevaar brengt. Hij slaat op de vlucht om te kunnen overleven.

Genre: Sciencefiction

Lengte: 52 afleveringen van 24 minuten

Te zien: HiDive

Neon Genesis Evangelion / Shinseiki Evangelion (Hideaki Anno, 1995)

De mensen die de coronacrisis de apocalyps noemen, hebben NEON GENESIS EVANGELION nog niet gezien. Of ze zijn juist teleurgesteld dat het naderende einde van de wereld niet gepaard gaat met gigantische buitenaardse wezens die de aarde aanvallen, en uitverkoren tieners die tegen hen vechten in bezielde mecha. Een van deze tieners, Shinji, staat bekend als een vervelende, zeurende adolescent. Maar zijn realistisch geschetste onzekere karakter zorgt juist voor een geweldig mooie combinatie van een met zichzelf worstelende puber in een wereld die langzaam uit elkaar valt.

Genre: Sciencefiction, actie, drama

Lengte: 26 afleveringen van 24 minuten

Te zien: Netflix

Kino’s Journey / Kino no Tabi: The Beautiful World (Ryuutarou Nakamura, 2003)

Over KINO’S JOURNEY hoef je eigenlijk alleen het volgende te weten om de charme al te proeven: Kino is een vijftienjarige reiziger die samen met de pratende motor Hermes door landen dwaalt die elk een eigen samenleving en gebruiken hebben. Het enige vaste doel van Kino en Hermes is het niet veroordelen van deze culturen, hoe vreemd ze soms ook zijn.

Genre: Fantasy

Lengte: 13 afleveringen van 24 minuten

Te zien: HiDive

Code Geass: Lelouch of the Rebellion / Code Geass: Hangyaku no Lelouch (Gorou Taniguchi , 2006)

Nog meer mecha! Als je dan al een beschermend pak aan moet in deze tijden, waarom dan niet gewoon een mecha. Japan is in deze serie getroffen door een oorlogscrisis: het Heilige Rijk van Britannia (oftewel, Groot-Brittanië op oorlogstour) heeft het Aziatische land veroverd en omgedoopt tot Area 11, met mecha als oorlogstuig. Gelukkig is daar student Lelouch, die de mysterieuze en pizzaliefhebbende heks C.C. ontmoet. C.C. geeft Lelouch de kracht om de wil van mensen naar zijn eigen wil om te buigen. De helse en uitgekiende trip naar wraak kan beginnen.

Genre: Sciencefiction, actie

Lengte: 50 afleveringen van 24 minuten

Te zien: Netflix

When They Cry / Higurashi no Naku Koro ni (Chiaki Kon, 2006)

Tiener Keichii verhuist met zijn moeder naar een klein stadje waar elk jaar tijdens het zomerfestival een moord wordt gepleegd. De inwoners spreken van een vloek, en Keichii raakt, helaas voor hem, betrokken bij dit mysterie. Dat het bloed er vanaf spat in WHEN THEY CRY is geen geheim. De verhaallijn geeft daarnaast ook nog eens meer dan genoeg denkvoer.

Genre: Thriller, horror

Lengte: 26 afleveringen van 24 minuten

Te zien: Netflix

Puella Magi Madoka Magica / Mahou Shoujo Madoka Magica (Akiyuki Shinbou, 2011)

Zoete, magische meisjes in het roze zijn een stereotype in anime. Puella Magi Madoka Magica trekt deze magische meisjes echter een duistere wereld in vol bovenaardse krachten, verraad en onmacht, waarin ze ten strijde trekken tegen heksen die hun stad teisteren. In deze actiescènes kruizen diverse animatiestijlen elkaars pad, waardoor een aangenaam, kleurrijk en bovenal onwerkelijk animelabyrint ontstaat. Laat je vooral niet misleiden.

Genre: Fantasy, actie

Lengte: 12 afleveringen van 24 minuten

Te zien: Netflix

From The New World / Shin Sekai Yori (Masashi Ishihama, 2012)

De maatschappij heeft zich razendsnel moeten aanpassen aan een onvoorziene evolutionaire stap: psychokinetische krachten ontwaken in 0,1% van de bevolking. Materie kan met gedachten worden gemanipuleerd, en dat klinkt tof, maar de kracht ontketent bij enkelen ook de drang tot massale vernietiging. Iets minder tof voor de mensen om je heen… De krachtenbezitters worden daarom geïsoleerd in een nieuwgevormde samenleving, waar ze onder toeziend oog hun krachten onder controle leren krijgen. Maar of dat toeziende oog nou echt te vertrouwen is…

Genre: Horror, sciencefiction

Lengte: 25 afleveringen van 22 minuten

Te zien: HiDive

Parasyte: The Maxim / Kiseijuu: Sei no Kakuritsu (Kenichi Shimizu, 2014)

Buitenaardse parasieten die de hersenen overnemen van mensen, om vervolgens ongemerkt te kunnen smullen van… mensen. Wie BRAIN DAMAGE (Frank Henenlotter, 1988) heeft gezien, kan zich er vast al wat bij voorstellen. Student Shinichi krijgt te maken met zo’n parasiet. Hoewel deze het niet redt tot zijn hersenen weet hij wel zijn hand over te nemen en verwordt tot een griezelig troetelparasietje genaamd Migi. En zo’n slimme hand als Migi komt goed uit: nu de andere parasieten een gevaar zien in dit nieuwe wezen, moeten Shinichi en Migi met elkaar leren samenwerken om te kunnen overleven. De daaropvolgende bloederige taferelen zijn niet mals.

Genre: Horror, sciencefiction

Lengte: 24 afleveringen van 23 minuten

Te zien: HiDive

Land of the Lustrous / Houseki no Kuni (Takahiko Kyogoku, 2017)

CGI in anime maakt de boel er meestal niet mooier op. LAND OF THE LUSTROUS bewijst dat het anders kan, en tegelijkertijd dat het ook niet anders kon. De hoofdpersonages leven als geslachtloze edelstenen in een tijd die aanvoelt als miljarden jaren in de toekomst. Hun levenstaak is het vechten tegen de Lunarians, een volk uit de ruimte dat uit is op hun lichamen als decoratie. Bizar? Zeker, maar de serie is dankzij deze originaliteit en de prachtige CGI-animatie een, sorry, juweeltje.

Genre: Fantasy, actie

Aantal afleveringen: 12 afleveringen van 24 minuten

Te zien: HiDive

Dororo (Kazuhiro Furuhashi, 2019)

De makers van animehorror hebben tonnen aan griezelige folklore om inspiratie uit te putten. Zo ook Dororo, naar de gelijknamige manga uit 1967, waarin een samuraimeester door demonen macht wordt toebedeeld in ruil voor alle organen van zijn ongeboren zoontje Hyakkimaru. En zo geschiedde: het jongetje wordt geboren zonder armen, neus, ogen, oren of huid. Hij wordt gedumpt in de rivier, maar blijft leven, groeit op en is uit op wraak. De verschoppeling Dororo sluit zich aan, en samen strijden ze tegen de demonen die de organen van Hyakkimaru in hun bezit hebben. Deze geweldig geanimeerde en vlotte gevechtsscènes zorgen voor genoeg adrenaline om straks extatisch de quarantaine te kunnen verlaten.

Genre: Horror, actie

Lengte: 24 afleveringen van 24 minuten

Te zien: Amazon Prime

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!