Pulgasari
Pulgasari
Quarantainecadeau
8 april 2020

Quarantainecadeau: Pulgasari

Pulgasari QUARANTAINE | Corona – we zijn er wel op uitgekeken. Voor iedereen die zich thuis te pletter verveelt brengt Schokkend Nieuws enkele prachtige genreklassiekers over het voetlicht. In het publieke domein, dus gratis en legaal online te kijken. Vandaag: een Monsterlijk Meesterwerk van Noord-Korea’s Doorluchtige en Geliefde Leider Kim Jong-il.

Dictator Kim Jong-il overleed in 2011 en werd door de communistische partij van Noord-Korea postuum de titel van ‘Eeuwige Secretaris-Generaal’ toegekend. Dat hij ook een Groot Filmkenner was kun je onder meer lezen in On the Art of Cinema, een pamflet dat hij in 1973 publiceerde en prompt tot de officiële staatsfilmtheorie werd uitgeroepen. Kim vond dat film in dienst van het Volk en de Partij moest staan en leidde de productie van verschillende Noord-Koreaanse films, zoals de verfilming van de propagandistische en naar verluidt tamelijk bloedige revolutionaire opera SEA OF BLOOD. Achter de muren van zijn volkspaleis, zo wil het verhaal, verorberde de Grote Leider echter ook James Bond, FRIDAY THE 13TH en RAMBO – films die het volk natuurlijk niet mocht zien.

Een van de meest bizarre dingen die Kim Jong-il deed voor de Noord-Koreaanse filmindustrie was de ontvoering van de Zuid-Koreaanse regisseur en producent Shin Sang-ok en diens vrouw, actrice Choi Eun-hee. Zij hadden in de jaren 50 en 60 een mooie carrière in Zuid-Korea, maar werden in 1978 op bevel van Kim ontvoerd en naar Noord-Korea gebracht. Na twee ontsnappingspogingen en twee jaar heropvoedingskamp werd Shin aan het werk gezet om Noord-Korea’s filmindustrie uit de grond te stampen. Shin maakte in totaal zeven films, met Kim Jong-il als uitvoerend producent, totdat zijn vrouw en hij in 1986 wisten te ontsnappen door tijdens een filmfestival in Wenen de Amerikaanse ambassade in te vluchten. Ongelofelijk, maar waar. Hierover is trouwens een documentaire gemaakt, die ik overigens zelf ook nog niet heb gezien.

Maar het mooiste resultaat van Shins werk gaat nu je intelligente lockdown opvrolijken, en dat is de laatste film die hij voor de Grote Leider regisseerde: PULGASARI. Geïnspireerd op de Japanse kaiju eiga-monsterfilms en ondersteund door special effectspecialisten van de Japanse Toho-studio maakte hij in 1985 zijn Godzilla voor de Secretaris-Generaal. De film werd pas tien jaar later voor het eerst buiten Noord-Korea vertoond en heeft sindsdien een flinke schare fans.

Henry Kuipers schreef in Schokkend Nieuws #99 een mooie samenvatting van PULGASARI die ik maar even van hem leen: ‘Het verhaal van een verhongerende boerengemeenschap die ten prooi is gevallen aan hebzuchtige feodale onderdrukkers. Met behulp van een rijstfiguurtje dat tot leven komt en uitgroeit tot een reusachtig monster genaamd Pulgasari, trekt het rebellerende proletariaat ten strijde tegen de schurkachtige machthebbers, die zij na enkele tegenslagen uiteindelijk toch weten verslaan. Na de overwinning rest echter een groot probleem: Pulgasari’s grenzeloze honger naar ijzer. Het monster verandert van een zegen in een plaag en zal gestopt moeten worden.’ Overbodig te zeggen, maar dat was de verhaallijn van menige communistische machtsovername in Azië.

Veel kijkplezier, kameraden!

 

© Barend de Voogd
8 april 2020

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!