Valentine
Valentine
Nieuws
14 februari 2012

Valentijnsdag: bonbons, bosje bloemen… en een pikhouweel!

ValentineDat je op Halloween op je hoede moet zijn mag sinds 1978 (HALLOWEEN) als bekend worden verondersteld. Ook Kerstmis is al lang niet meer alleen een feest van geven, maar ook een feest van het nemen, van levens. Dat weten we sinds SILENT NIGHT, BLOODY NIGHT en BLACK CHRISTMAS. Om over 1 april nog maar te zwijgen (APRIL FOOL’S DAY, SLAUGHTER HIGH). Een minder vanzelfsprekende datum voor bloederige slachtpartijen lijkt 14 februari. De dag van heimelijke verliefdheden, van bonbons, lieve kaartjes en bossen bloemen. Toch wordt er in de moderne horrorfilm al sinds 1972 flink huisgehouden op Valentijnsdag.

Het eerste bloed op 14 februari vloeide overigens niet op het witte doek, maar op de straten van Chicago in 1929.  Het Valentijnsdag Bloedbad was de morbide uitkomst van een machtsstrijd tussen de Italiaanse bende van Al Capone en de Ierse bende van Bugs Moran. Een uit de klauwen gelopen vete, waarbij zeven maffioso werden geëxecuteerd en dat op celluloid werd vereeuwigd in THE ST. VALENTINE’S DAY MASSACRE van genrefilmmeester Roger Corman (1967). Met Jason ‘Cheyenne’ Robards als Al Capone (!).

De eerste mainstream horrorfilm die Valentijnsdag als decor opvoert is TALES FROM THE CRYPT (1972) van Freddie Francis. In het derde deel van dit vijfluik, getiteld Poetic Justice, voeren een vader en zoon een hetze tegen een oude man die de sfeer in de buurt verpest. De lastercampagne wordt de oude te veel en hij knoopt zich op. Een jaar later, op Valentijnsdag, keert hij terug uit het graf om wraak te zoeken.  Niet direct als horror te bestempelen, maar toch behoorlijk spookachtig is PICNIC AT HANGING ROCK (1975) van Peter Weir. Begeleid door de ijle panfluitklanken van Gheorghe Zamfir besluit op Valentijnsdag 1900 een aantal leerlingen van de Australische meisjesschool Appleyard College onder begeleiding van hun lerares te gaan picknicken in de  bergen. Vier van hen keren nooit terug.   

Echt van jetje gaat het zes jaar later in de volbloed slasher MY BLOODY VALENTINE (1981) van George Mihalka, waarin de geest van een overleden mijnwerker na twintig jaar huishoudt in het dorp Valentine Bluffs. De film werd vele jaren later van 3D voorzien in de zeer behoorlijke remake MY BLOODY VALENTINE 3D. Schokkend Nieuws schreef enthousiast dat de film ‘zeer wel slaagt op de onderdelen spanning, vaart, humor en bloedvergieten. Er is meer dan één manier waarop men een pikhouweel in een menselijk schedeldak kan slaan en regisseur Lussier toont ze allemaal.’ Vanaf begin jaren tachtig is er dan geen houden meer aan en fungeert 14 februari als dankbare achtergrond van menig slachtpartijtje. Zo gooide Boaz ‘LEMON POPSICLE’ Davidson in 1982 een bloedrode duit in het zakje met HOSPITAL MASSACRE (1982). De recensent van Hysteria Lives! schreef smalend: ‘Eerlijk gezegd, in vergelijking met de karakterontwikkeling [in deze film] lijkt FRIDAY THE 13TH wel het werk van Ingmar Bergman!’

Populaire Valentijnsdaghorrorfilms zijn nog LOVERS LANE (2000) van Jon Steven Ward, over een moordenaar die voorzien van een vlijmscherpe haak na dertien jaar terugkomt voor de kinderen van zijn slachtoffers. Of VALENTINE (2001) van Jamie Blanks waarvan Schokkend Nieuws destijds niet bijzonder gecharmeerd was en concludeerde dat ‘de slasherfilm twintig jaar geleden een onbehouwen boerenkinkel (was) die er met een krat pils achter de kiezen stevig tegenaan ging, tegenwoordig draagt hij driedelig grijs, houdt kantoor op de afdeling boekhouding en drinkt diet coke. Het wordt hoog tijd dat iemand hem weer eens terug de goot in trapt; daar gedijt hij het best.’

In het tweede deel van TALES FROM THE GRAVE, VOLUME 2: HAPPY HOLIDAYS (2005) van Stephanie Beaton gaan we op horrorreis langs alle bekende vakantiedagen en dan is Valentijnsdag uiteraard als eerste aan de beurt. Het wordt op 14 februari een heus bloedbad wanneer de nerdy jongen die zich op een feestje voordoet als vampier er uiteraard echt eentje blijkt te zijn. TALES FROM THE GRAVE trekt in dit vijfluik het bloedspoor van Valentijnsdag door tot en met Kerstmis!

Als het aan de altijd op succesformules ingestelde filmmaatschappijen ligt, bent u op 14 februari voorlopig dus nog niet veilig. 

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!