Nieuws
12 november 2008

Turkish Trash Cinema

In SN 77 kon u er al over lezen, op 20, 21 en 22 november kunt u het zelf zien: het mooiste, gekste en spannendste uit de gouden jaren van de Turkse b-film.

In de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw produceerde Turkije ontelbare actiefilms en rip-offs. Dracula, Tarzan, Superman en Turkse helden als Tarkan en Kara Murat beleefden hun bizarre avonturen in Istanbul en omgeving. Filmhuis Cavia presenteert drie dagen van dit vreemde Turkse Fruit. Ingeleid en van commentaar voorzien door filmfan Belit, Schokkend Nieuws-redacteur Barend de Voogd en de Turkse filmkenner Gokay Gelgec.

Het minifestival gaat op donderdag 20 november om 20.00 uur van start met een hilarisch introductieprogramma. Belit en Barend vertonen clips uit onder meer DRACULA IN ISTANBUL en TARKAN V/S THE VIKINGS en wijden uit over super- actiester Güneyt Arkin, Islam-horror, gemaskerde helden, cowboys, historische figuren en sciencefiction uit de Bosporus.

Daarna is het tijd voor het echte werk. Vanaf 21.30 uur kunt u getuige zijn van de ongelofelijke hoofdfilm: DÜNYAYI KURTARAN ADAM a.k.a. THE MAN WHO SAVES THE WORLD a.k.a. de Turkse STAR WARS.

Regisseur Cetin Inanç, die de film in 1982 maakte, wilde in het interview dat Schokkend Nieuws met hem had weinig kwijt over de special effects-scènes. ‘Niemand vroeg er naar toen, en we hadden geen budget om het zelf te filmen.’ Onbekend is of George Lucas de film ooit gezien heeft, maar feit is dat grote delen van de ruimtegevechten uit STAR WARS: EPISODE IV. A NEW HOPE in deze film zijn geplakt. Verkeerd geplakt, wel te verstaan, want er is iets danig misgegaan met het beeldformaat. Feit is ook, dit ter verdediging van Inanç, dat DÜNYAYI KURTARAN ADAM zó krankjorum is, dat je nauwelijks nog van plagiaat kun spreken. Geeft u zich dus meteen maar over aan de twee ‘strongest and greatest Turkish warriors’ (filmsterren Cüneyt Arkin en Aytekin Akkaya in karatevorm) die het op een onherbergzame planeet opnemen tegen de Turkse Darth Vader, levende skeletten, mummies en een afschuwelijke alien van roze pluche!

Op 21 en 22 november zal Gokay Gelgec twee unieke documentaires vertonen over Turkse wraakfilms en regisseur Cetin Inanç. Ook deze beide dagen worden afgesloten met een hoofdfilm, respectievelijk VAHSI KAN (Cetin Inanç, 1983), de Turkse Rambo, en de macabere zwart-witfilm KILINK IN ISTANBUL (Yilmaz Atadeniz, 1967, zie afbeelding). Gelgec is voorzitter van de Cetic Inanç-fanclub en houdt verschillende blogs bij over Turkse fantastische film. Hij komt speciaal uit Istanbul over voor dit programma.

Turkish Trash Cinema
20, 21, 22 november
De introducties zijn in het Engels. Alle hoofdfilms zijn Engels ondertiteld.
Voor het volledige programma en de aanvangstijden: Filmhuis Cavia

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!