Amer_300x399
Amer_300x399
Nieuws
5 mei 2011

Terrore all’Italiano

Amer_300x399

De Melkweg Cinema stort zich, ter gelegenheid van de bioscooprelease van AMER, deze hele maand op de Italiaanse Giallo. Stuk voor stuk klassiekers!

 

Het Frans-Belgische regisseursduo Hélène Cattet en Bruno Forzani bracht met AMER een bijzonder geslaagde ode aan de kleurrijke Italiaanse moordmysteries. AMER was in 2010 te zien op maar liefst 58 Internationale filmfestivals, waaronder Imagine, maar krijgt op 12 mei dan eindelijk een Nederlandse bioscooprelease. Vanaf 12 mei is AMER in de Melkweg Cinema te zien. Van 12 tot en met 15 mei wordt de film bovendien vooraf gegaan door één of meerdere korte voorstudies van het regisseursduo.

Daarnaast vertoont De Melkweg, onder de naam Terrore All’ Italiano, zeven klassieke genrefilms die een grote inspiratiebron vormde voor AMER. De oudste film in het programma is Mario Bava’s BLOOD AND BLACK LACE (1964), die als startpunt van de Giallo wordt beschouwd. De film draait op 23 mei en bevat alle klassieke Giallo-ingrediënten, zoals expressief camerawerk en een moordenaar met zwart lederen handschoenen wiens identiteit pas op het einde wordt onthuld. Dario Argento nam vervolgens het stokje over van grootmeester Bava. Zijn weergaloze debuut THE BIRD WITH THE CRYSTAL PLUMAGE (1970) mag tijdens het programma zeker niet gemist worden. Prachtige beeldcomposities gaan een symbiose aan met de hallucinerende klanken van Ennio Morricone. De plot wringt zich in allerlei bochten om te ontaarden in een spetterende climax. Te zien: aanstaande vrijdag 6 mei.

Na het succes van Dario Argento besloten veel filmmakers zich ook op het pad te begeven van de veelal brute moordpartijen en sinistere moordcomplotten. Geslaagde voorbeelden daarvan zijn Massimo Dallamano’s WHAT HAVE THEY DONE TO SOLANGE? (Vertoning: 7 mei) en Sergio Martino’s THE STRANGE VICE OF MRS WARDH (16 mei) met sexy Giallo-icoon Edwige Fenech. Wie liever splatter op het menu wil, kan zijn bordje ophouden voor de zombieklassiekers THE HOUSE BY THE CEMETERY (9 mei) en THE BEYOND (6 juni) van Lucio Fulci. Tenslotte zal ook Giorio Ferroni’s NIGHT OF THE DEVILS worden vertoond op 30 mei. Een gevarieerd filmprogramma, kortom, dat een unieke kans biedt om deze Italiaanse genreklassiekers op het grote doek te beleven.

AMER: vanaf 12 mei
TERRORE ALL’ITALIANO: van vr. 6 mei t/m ma. 6 juni
Melkweg, Cinema
Lijnbaansgracht 234a, Amsterdam.
Telefonisch reserveren dagelijks tussen 12 en 16 uur via 020-5318181.
Of via de de website

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!