Monsters-University-Teaser-Poster-2
Monsters-University-Teaser-Poster-2
Nieuws
30 december 2013

Tabé 2013 (deel 5)

Monsters-University-Teaser-Poster-2Het einde komt in zicht. Morgen, op oudjaarsdag, de laatste lijstjes en wat interessante statistieken over de uiteindelijke top 10. Maar eerst hebben we nog een aantal mooie lijstjes te gaan!

Verder nog: deel 1, deel 2, deel 3 en deel 4 van Tabé 2013.

Remco Scheenjes is nooit te beroerd de wat dubieuzere titels aan te pakken. Zo nam hij de recensies op zich van twee films met een clown op de cover, al bleek dat in één van de gevallen enigszins misleidend. Maar één van de obscure films die hij recenseerde belandde wel op zijn eindlijst – er zitten toch af en toe krenten in de B-filmpap.

1. BYZANTIUM (Neil Jordan, 2012). Fraaie film met twee uitstekende actrices in de hoofdrollen, de vrouwelijke tegenhanger van INTERVIEW WITH THE VAMPIRE.
2. STOKER (Park Chan-wook, 2013). Verstilde, mooi gefilmde thriller en een eerbetoon aan Hitchcocks SHADOW OF A DOUBT, al is het meisje in STOKER verre van onschuldig
3. BERBERIAN SOUND STUDIO (Peter Strickland, 2012). Mysterieuze en arty film in de stijl van de giallo, met een prachtrol van Toby Jones en een gil van giallo-queen Suzy Kendall.
4. GRAVITY (Alfonso Cuarón, 2013). Het verhaal van GRAVITY is o.k., maar de film is vooral zeer de moeite waard door de adembenemende beelden van de ruimte en de aarde
5. MIDNIGHT SON (Scott Leberecht, 2011). Kleine maar fijne vampierfilm, die aan dit uitgekauwde genre toch nog een nieuwe draai weet te geven.

Ronald Simons is programmeur bij EYE en organiseert samen met Martin Koolhoven elke maand de cult-double bill Cinema Egzotik. 

1. DJANGO UNCHAINED (Quentin Tarantino, 2012)
2. THE YOUNG AND PRODIGIOUS T.S. SPIVET (Jean-Pierre Jeunet, 2013)
3. GRAVITY (Alfonso Cuarón, 2013)
4. SPRING BREAKERS (Harmony Korine, 2013)
5. EVIL DEAD (Fede Alvarez, 2013)

Paul Stellingwerf verzorgt de illustraties bij de column van Michael Minneboo.

1. DJANGO UNCHAINED (Quentin Tarantino, 2013). Tarantino does spaghettiwestern. Dat lust toch iedereen?
2. EVIL DEAD (Fede Alverez, 2013). Het is dat de film de titel met het origineel deelt en dat er voorgelezen wordt uit bekend werk, anders had je niet geweten dat dit juweeltje een remake was.
3. IRON MAN 3 (Shane Black, 2013). Eigenlijk drie keer zoveel Downey Jr. Wat helemaal niet erg is en aan het einde ruimschoots goedgemaakt wordt met veel metaal spiervertoon.
4. THE CONJURING (James Wan, 2013). Klassieke horrorfanaat Wan synthetiseert op vakkundige wijze alles wat je ooit eng vond aan POLTERGEIST en de THE EXORCIST.
5. MONSTER’S UNIVERSITY (Dan Scanlon, 2013). Pixar gebruikt de origin story van MONSTERS INC. als de setting voor de grappigste National Lampoons-kloon ooit.

mt_ignore:universal soldierRedactielid Phil van Tongeren schreef dit jaar meer dan we kunnen opnoemen. Nou vooruit dan: als man-van-het-eerste-uur blikte hij in #100 uitvoerig terug op de ontstaansgeschiedenis van Schokkend Nieuws.

1. THE BATTERY (Jeremy Gardner, 2013). Overrompelend no-budget debuut palmde vrijwel alle Imagine-bezoekers in. Mede dankzij de zich als een top-entertainer ontpoppende regisseur/hoofdrolspeler.
2. STOKER (Park Chan-wook, 2013). Parks stilistische hoogstandje brengt de incestueuze ondertonen van Hitchcocks SHADOW OF A DOUBT met vilein genoegen aan de oppervlakte.
3. UNIVERSAL SOLDIER: DAY OF RECKONING (John Hyams, 2012). Hyams gooit alle pulpingrediënten in de mix en tovert volkomen onverwacht een superieure B-film te voorschijn: surrealistisch, snoeihard, hilarisch.
4. SIGHTSEERS (Ben Wheatley, 2012). Dé zwarte komedie van het jaar. Boertig en bloederig. Wheatley bewijst opnieuw het belangrijkste Britse genretalent van de laatste jaren te zijn.
5. GRAVITY (Alfonso Cuarón, 2013). Zette een nieuwe standaard in special visual effects. Zelfs de grootste 3D-scepticus (ik) moest zich gewonnen geven aan de zuigkracht van Cuaróns heelal.

Redactielid Rob van der Velden stelt voor elk SN-nummer de rubriek Breedbeeld samen. Én hij schrijft regelmatig recensies, dit jaar o.a. van THE HOWLING en KNIGHTRIDERS. Rob vond het niet zo’n fantastisch jaar voor de fantastische film, maar vermaakte zich opperbest met recente seizoenen van Game of Thrones en de afsluiting van Breaking Bad.

1. BLANCANIEVES (Pablo Berger, 2012). Wat een armoede dat mijn nummer 1 al van vorig jaar is en pas dit jaar in de Nederlandse bioscopen verscheen. Toch vind ik deze bitterzoete bewerking van Sneeuwwitje alsnog de leukste stomme film van 2013. Met een negatief kijkadvies voor het electoraat van de Partij voor de Dieren.
2. THE BATTERY (Jeremy Gardner, 2013). Hollywood aftroeven met een goed idee en maar 6.000 dollar op zak. Het kan nog steeds, zo bewezen de makers van de buddy movie annex zombiefilm THE BATTERY, die op Imagine 2013 terecht met de publieksprijs aan de haal gingen.
3. WOLF CHILDREN (Mamoru Hosoda, 2012). Hoe voed je als alleenstaande moeder twee weerwolfkinderen op? WOLF CHILDREN voelt ondanks de fantastische elementen opvallend realistisch aan. Dat Mamoru Hosoda soms de grenzen van het toelaatbare sentiment opzoekt is hem vergeven.
4. A WEREWOLF BOY (Sung-Hee Jo, 2012) Deze sympathieke feelgood movie uit Zuid-Korea roept herinneringen op aan Tim Burtons EDWARD SCISSORHANDS, maar dan met een wolfjong in de hoofdrol.
5. MANIAC (Franck Khalfoun, 2012). In een poging zich van zijn Hobbit-stigma te ontdoen, ging Elijah Wood op vrouwenjacht. MANIAC heeft de bruutste kills van het jaar, die door het eerstepersoonsperspectief extra hard binnenkomen. In tegenstelling tot EVIL DEAD wél een geslaagde remake.

Last but not least: de beste 5 van 2013 volgens hoofdredacteur Barend de Voogd. Barend werd dit jaar bezorgd opgebeld door zijn bank: was hij echt degene die op een smoezelige site de dvd van de pornoklassieker THE OPENING OF MISTY BEETHOVEN had besteld? Jawel! Maar met een oorbaar doel: een diepgravende recensie in SN #102. Verder recenseerde hij o.a.  een uitgebreide Vincent Price dvd-box  en BORGMAN, een film die ook een plekje op zijn lijst heeft gevonden.

1. GRAVITY (Alfonso Cuarón, 2013). Vlieg- en kunstwerk.
2. WOLF CHILDREN (Mamoru Hosoda, 2012). Ik schiet weer helemaal vol als ik terugdenk aan Ame, Yuki en hun moeder. Weergaloze anime (Lat. anima, animae; 1. ziel, geest. leven. 2. lucht, wind. 3 adem.).
3. BORGMAN (Alex van Warmerdam, 2013). Zwart-komisch sprookje van Van Warmerdam was de beste Nederlandse film van 2013 in elke categorie.
4. MANIAC (Franck Khalfoun, 2012). Een reminder dat niet iedere remake op voorhand tot mislukken gedoemd is. Regisseur Khalfoun, cameraman Maxime Alexandre, componist Rob en niet te vergeten hoofdrolspeler Elijah Wood zijn in topvorm.
5. PACIFIC RIM (Guillermo del Toro, 2013). Gigantische vechtrobots, monsterlijke Kaiju en een spleet op de bodem van de oceaan die naar een andere dimensie voert: what’s not to like?

 

Morgen: nog twee laatste lijstjes en dan … de top 10!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!