stan lee
stan lee
Nieuws
18 april 2012

Super Stan Lee

stan leeHet zal niemand ontgaan zijn dat vanavond het 28ste Imagine filmfestival losbarst in het Amsterdamse filmtheater Kriterion. Vanaf vanavond is het weer tien dagen smullen van de genrefilms die je niet snel ergens anders zult tegenkomen. Het thema dit jaar is superhelden, en de Career Achievement Award gaat naar Stan Lee.

Een waardige ontvanger, want Stan Lee heeft nogal wat superhelden op zijn naam staan. Zonder hem had de wereld er een stuk saaier uitgezien, zonder Spider-Man, Iron Man, Fantastic Four, X-Men en Hulk. Namen die niet meer weg te denken zijn uit de strip- en filmwereld.

Stan Lee (echte naam: Stanley Martin Lieber) werd geboren in 1922. In 1939 trad hij als zestienjarig jochie in dienst bij Timely Comics, de uitgeverij die later over zou gaan in Marvel Comics. Zijn taken bestonden toen nog uit niet veel meer dan inktpotten bijvullen, potloodlijntjes uitgummen en lunches rondbrengen. Op zijn achttiende mocht hij voor het eerst iets schrijven: een episode van Captain America. Daarna bleef hij schrijven, verzon zijn eigen karakters, werd redacteur en uitgever. De enige onderbreking in zijn carrière was de militaire dienstplicht tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Eind jaren vijftig blies DC Comics met veel succes oude superhelden als Batman en Superman nieuw leven in. Het was aan Lee om de concurrentie aan te gaan met Marvel Comics’ eigen creaties. Lee kwam met het idee om ‘menselijke’ superhelden te creëren, die ondanks (of dankzij) hun superkrachten ook mindere trekjes vertoonden, ruzie maakten, geldzorgen hadden of gewoon verliefd werden op het verkeerde meisje. Het begon met de Fantastic Four en na het enorme succes daarvan volgden o.a. Spider-Man, Hulk, Iron Man, X-Men en Thor.

Lee is inmiddels 89 maar staat nog met beide benen in de stripwereld. Hij had cameo’s in bijna alle films met Marvel helden, en zo ook binnenkort in THE AVENGERS.  Hij kan niet lijfelijk aanwezig zijn op het festival, maar Imagine vertoont wel WITH GREAT POWER: THE STAN LEE STORY, een documentaire waarin Lee vertelt over zijn leven en de ontstaansgeschiedenis van zijn legendarische creaties, inclusief maatschappelijke context en anekdotes over de tekenaars waarmee hij gewerkt heeft. De documentaire draait een paar keer op het festival, maar op zaterdag 21 april, om 18.00, wordt hij gevolgd door een exclusief interview en Lee’s dankwoord voor de Career Achievement Award. Mis het niet!

Imagine
18-28 april 2012
Kriterion, Amsterdam
www.imaginefilmfestival.nl

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!