ghibli
ghibli
Nieuws
1 september 2014

Ghibli in de Melkweg

ghibliEVENT | Deze week gaat THE TALE OF PRINCESS KAGUYA in première. Dat is een mooie aanleiding voor de Melkweg Cinema om vanaf 4 september enkele pareltjes te vertonen van de beroemde Japanse animatiestudio Ghibli.

THE TALE OF PRINCESS KAGUYA is de nieuwe film van Isao Takahata, en het zou ook wel eens zijn laatste film kunnen zijn. 78 is de oude baas nu. In 1988 ontroerde hij de wereld met GRAVE OF THE FIREFLIES. Kort en goed: dat is de mooiste anime ooit gemaakt over de Tweede Wereldoorlog, gezien door Japanse ogen. THE TALE OF PRINCESS KAGUYA is ook weer heel bijzonder. Over enkele dagen publiceren we de lovende recensie van Barend de Voogd.

Isao Takahata was in 1985, samen met producent Toshio Suzuki en collega Hayao Miyazaki, de oprichter van Studio Ghibli. CASTLE IN THE SKY van Miyazaki was in 1986 de eerste productie. GRAVE OF THE FIREFLIES en MY NEIGHBOR TOTORO verschenen in 1988 gelijktijdig.  De studio groeide daarna, met zijn geliefde personages, kassuccessen, een museum even buiten Tokyo en een Oscar voor SPIRITED AWAY (2001) uit tot de belangrijkste en meest invloedrijke animatiestudio van Japan. Nu Miyazaki met THE WIND RISES (2013) afscheid heeft genomen van het filmvak, het er alle schijn van heeft dat Takahata hetzelfde doet met zijn film en Toshio Suzuki heeft aangekondigd dat het bedrijf gaat ‘herstructureren’, is hoe dan ook een tijdperk afgesloten.

De Melkweg Cinema vertoont nog eens enkele hoogtepunten. THE TALE OF PRINCESS KAGUYA, Takahatas geanimeerde interpretatie van het 10de-eeuwse Japanse sprookje ‘Taketori monogatari’, draait vanaf 4 september; THE WIND RISES, Miyazaki’s poëtische film over vliegtuigpionier Jiro Horikoshi draait op zondag 7 september; HOWL’S MOVING CASTLE (Miyazaki, 2004) op zondag 14 september; PRINCESS MONONOKE (Miyazaki, 1997) op 21 september en POM POKO (Takahata, 1994) op zondag 28 september. Allemaal klassiekers!

De Melkweg
Lijnbaansgracht 234a, Amsterdam
Vanaf 4 september
Website

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!