Myrte Klein 1
Myrte Klein 1
Nieuws
13 juni 2017

SN presenteert: Myrte en de demonen!

Myrte Klein 1 EVENT | Nederlands eerste fantasyfilm ooit op het grote doek! MYRTE EN DE DEMONEN werd kort na de oorlog gemaakt door de excentrieke regisseur Paul Bruno Schreiber en na de release in 1950 vrijwel meteen weer vergeten. Schokkend Nieuws eert het merkwaardige sprookje vol dwergen, demonen, bosgeesten en hekserij met een voorstelling op woensdag 28 juni in Kriterion, Amsterdam.

MYRTE EN DE DEMONEN is een hallucinante trip door een in clair-obscur geschoten wereld waarin lugubere bosgeesten ’s nachts menselijke gedaanten aannemen. Myrte, symbool van het goede, gaat de strijd met het kwaad aan, geholpen door een bonte stoet fantasiewezens, waaronder de maan. Bijzonder: Bert Haanstra maakte zijn filmdebuut als cameraman op de set van MYRTE EN DE DEMONEN. De bizarre ontstaansgeschiedenis van Schreibers filmdroom (zie ook Schokkend Nieuws #125) is nog steeds de moeite waard. De Duitse kunstenaar en cultuurfilosoof wist in Nederland het toen ongekende bedrag van 500.000 gulden bij elkaar te krijgen voor zijn film vol frappante special effects, schminkwerk en angstaanjagende marionetten, maakte lange draaidagen bij kasteel Huis te Manpad te Heemstede. en joeg vervolgens de hele Nederlandse film- en bioscoopwereld tegen zich in het harnas.

Mt_ignore: Myrte klein 4 Niek Hilkmann wist via de erven Schreiber een van de laatste twee 35mm-prints van de film te bemachtigen en geeft een inleiding. Uniek: Niek neemt ook een stukje film mee in het door Schreiber zelf uitgevonden kleurenprocedée Spirit Color!

Woensdag 28 juni
K2, 19.00 uur
Toegang: € 8,00 Cineville: gratis

Kriterion. Roeterstraat 170, Amsterdam.
Reserveren kan vanaf 19 juni: 020-6231708

13 juni 2017

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!