Voorpret
13 juni 2017

Superheldinnen

Wonder Woman Warner Bros Ent All Rights Reserved VOORPRET | In Nederland en België is WONDER WOMAN nog niet eens uit, maar in de rest van de wereld bracht de film al onverwacht veel geld op. Hopelijk leidt dat tot meer films en series met vrouwelijke stripheldinnen in de hoofdrol. Wij hebben alvast een paar ideeën!

Een kanttekening vooraf: we laten personages die vrij recent nog in live-action te zien zijn geweest, of voor wie al een film of serie is aangekondigd, buiten beschouwing. Daarom geen Captain Marvel, Black Widow, Scarlet Witch, Jessica Jones, Patsy Walker, Misty Knight, Colleen Wing, Supergirl, Black Canary, Harley Quinn, Amanda Waller en dergelijke op deze lijst. Ook de fantastische (ja, echt!) Squirrel Girl sneuvelde door deze regel, aangezien in 2018 de serie NEW WARRIORS begint waarin zij een rol speelt.

 

 

 

1. KAMALA KHAN/MS. MARVEL

kamala

Nadat Carol Danvers eindelijk (terecht) promotie maakte van Ms. Marvel tot Captain Marvel was er een vacature in de Marvel-wereld. De nieuwe Ms. Marvel dook pas in 2013 voor het eerst in de strips van Marvel op, maar is de titel meer dan waard. Wat Kamala Khan vooral zo leuk maakt is dat ze zélf een geek is die al fanfiction schreef over superhelden voordat ze zelf dankzij de Terrigen Mist haar krachten kreeg.

Kamala is een heldin die een beetje doet denken aan Spider-Man: ze komt uit New Jersey in plaats van uit Queens, maar ook zij heeft moeite met de balans tussen haar superheldenactiviteiten, school, en haar privéleven. Daar komt bij dat ze moslim is, met vrij strenge ouders. Gelukkig ontbreekt het Kamala niet aan doorzettingsvermogen en blijft ze heel veel plezier ontlenen aan het gebruik van haar krachten: ze kan elk gedeelte van haar lichaam naar wens groter en kleiner maken.

Een team-up met een chagrijnige Wolverine, zoals in #7, zal er gezien de huidige rechtenverdeling niet inzitten, maar een leuke coming-of-age film verdient Kamala zeker.

2. JENNIFER WALTERS/SHE-HULK

She-Hulk

In de strips is Jennifer Walters de nicht van Bruce Banner, een onverschrokken advocate. Als ze wordt neergeschoten door criminelen krijgt ze een levensreddende bloedtransfusie van haar neef… en wordt ze opeens groen als ze boos wordt.

Het leuke van dit personage is dat Jennifer ook als She-Hulk slim en welbespraakt is. Ze besloot in de strips dan ook een hele tijd om gewoon als She-Hulk door het leven te gaan: waarom zou je in een zwak mensenlichaam blijven zitten als je ook groot, groen en supersterk kan zijn? Nog leuker: She-Hulk bleef advocaat en heeft zich daarbij heel veel beziggehouden met rechtszaken rond superhelden.

Daarom leent Shulkie, zoals ze liefhebbend wordt genoemd, zich ook beter voor een advocatenserie dan voor een film. Eentje waarin we de legale consequenties zien van wat er verder in het Marvel-universum gebeurt. Wie betaalt de schade die superhelden aanrichten? Ben je verantwoordelijk voor je daden als je onder invloed van de Scarlet Witch was? Moet er eigenlijk niet iets gedaan worden aan mierenrechten?

Eén verzoek, alleen: laat David E. Kelley er níet bij in de buurt komen

 

3. KATE KANE/BATWOMAN

Batwoman Kate Kane DC Comics

WONDER WOMAN laat zien dat ook DC profijt kan hebben van iets meer luchtigheid in z’n films. Maar als je dan tóch nog een film wil maken met een duistere, gritty, getormenteerde held kan je misschien Batman een beetje rust geven en BatWOman van stal halen.

Kate Kane heeft ook een tragische achtergrond: toen ze klein was werd ze samen met haar moeder en tweelingzus gekidnapt. Zij overleefde het, haar moeder en zus niet (hoewel… het blijven natuurlijk strips). Ze werd in navolging van haar vader militair, maar werd ontslagen omdat ze weigerde te liegen over haar seksuele oriëntatie. En tsja, dan ga je maar criminelen in elkaar slaan natuurlijk.

Kortom: voor DC zou dit het beste van beide werelden kunnen zijn. Je kan in een film een cameo van Batman inbouwen, die zelfs eventueel een mentorrol kan spelen. En je krijgt zelfs twéé badass heldinnen voor de prijs van één, want de partner van Kate, Renee Montoya, is een politieagente die ook prima haar… mannetje kan staan.

4. KATE BISHOP/HAWKEYE

Hawkeye

Een van de grootste missers van het MCU tot nu toe is dat ze duidelijk niet weten wat ze moeten met het personage van Hawkeye. Wat was die rare interlude op het platteland in AVENGERS: AGE OF ULTRON? Jeremy Renner maakt ook bijzonder weinig indruk in de rol. Geef toe: je kan niet uit je hoofd zeggen of hij meevocht in CAPTAIN AMERICA: CIVIL WAR, en zo ja, aan welke kant.

Dat terwijl de Hawkeye-strips de afgelopen paar jaar juist heel leuk zijn. De reeks van Matt Fraction is vooral een van de meest speelse en creatieve superheldenstrips van de afgelopen tijd, waar je ook weinig achtergrondkennis voor nodig hebt.

Jeremy Renner is er nu eenmaal in het MCU. Maar gelukkig zijn er twéé Hawkeyes in de strips van Fraction. En de tweede, Kate Bishop, is al net zo goed met pijl en boog – beter zelfs, als je haar mag geloven.

Voor een film of serie zou ik inspiratie putten uit de nieuwe Hawkeye-strips van Kelly Thompson. Daarin probeert Kate om – net als haar vriendin Jessica Jones – aan het werk te gaan als privédetective, waarbij ze toch elke keer die boog weer blijkt te moeten/kunnen gebruiken. Geef haar een mooi centraal mysterie – liefst níet de moord op een andere superheldin – en je kan mooi laten zien waarom Hawkeye niet saai hoeft te zijn.

5. LUNELLA LAFAYETTE/MOON GIRL

Moon Girl

Lunella Lafayette is een uitvinder. Ze is superslim: zelfs officieel het slimste personage in het Marvel-universum. Slimmer dus dan Iron Man, dan Mr. Fantastic, dan Hank Pym.

En ze is 9.

Het MCU is ondertussen zo groot dat het moeilijk is te weten waar je kan beginnen – en de kindergeschiktheid wisselt nogal. Daarom zou het fantastisch zijn om een soort ‘My First Marvel’-film (of -serie) te maken met Lunella in de hoofdrol. Of nou ja: gedeelde hoofdrol. Want Lunella is net als Kamala een Inhuman. En de kracht die de Terrigen Mist in haar losmaakt is dat ze van lichaam kan wisselen… met Devil Dinosaur, een gigantische rode en nogal onhandige T-Rex.

Vanwege dit laatste is misschien animatie een beter medium dan live-action. Maar hoe het er ook uitziet: een kinderfilm met Lunella in de hoofdrol kan een prachtige introductie vormen op het MCU – en voor volwassenen net zo leuk zijn als voor kinderen.

Vond je dit artikel leuk? Deel het op sociale media door middel van onderstaande knoppen!

13 juni 2017

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!