Slagschaduw 23
Slagschaduw 23
Nieuws
5 februari 2014

Slagschaduw: Koning te rijk

Slagschaduw 23 Slagschaduw #23 leverde de meeste deelnemers dit keer weinig problemen op. En ja, de twee titels die Basje Boer zocht in haar filmcryptogram zijn inderdaad van dezelfde regisseur.

Aangezien bijna iedereen het antwoord goed had, verandert er weinig in ons klassement. Twan van G. gaat nog steeds op kop. Anthony VandeCasteele en Erik Martens verbeterden hun positie. Helaas is dit alweer de een na laatste aflevering van Slagschaduw. Na twee jaar filmcryptogram hebben we besloten dat het tijd wordt voor iets anders. Basje Boer schrijft binnenkort nog een afscheidsaflevering en daarna maken we de definitieve winnaar van 2013/2014 bekend.

De cryptische filmcolumn Slagschaduw, waarin Basje Boer opzettelijk twee genrefilms door elkaar beschrijft, levert altijd een fascinerende cocktail op van filmbeelden, tekstflarden en fantastische associaties. Welke films het dit keer waren? Wanneer je het antwoord hieronder ziet, denk je: natúúrlijk…

Koning te rijk

Een man zijgt neer op zijn knieën. ‘Alsjeblieft!’

Tegenover hem zit een man in een makkelijke bureaustoel, de koning te rijk. In zijn hand een pistool. Hij houdt het gericht op de man die tegenover hem knielt, zijn handen gevouwen in een smeekbede: ‘Alsjeblieft!’

De smekende man houdt het niet meer. In een plotselinge beweging laat hij zich vallen op de grond, zijn vingers reikend naar de schoenen van zijn meerdere. De man met het pistool springt op van zijn stoel, walging druipt van zijn gezicht: ‘Sta op.’

Op handen en voeten zit de smekende man, het pistool op zijn achterhoofd gericht. Hij huilt. ‘Vermoord me niet,’ smeekt hij. Het gezicht van de man met het pistool vertrekt in een grimas. ‘Ik ga je niet vermoorden,’ bijt hij. De opluchting bij de man op de grond is van korte duur. De man met het pistool gebaart naar zijn tweede man, die al die tijd schuin achter hem stond.
 
‘Nee! Nee!’ schreeuwt de man op de grond nog. Maar het is te laat: twee schoten in zijn borst en het is voorbij. Zijn moordenaar kauwt rustig door op zijn stuk kauwgom.

De man met het pistool, de koning te rijk, zakt weer weg in zijn stoel. Aan de andere kant van de tafel zit nog een man, hoofdschuddend. ‘Hij had het kunnen verwachten,’ zegt hij over de man die dood op de vloer ligt. ‘Maar jij dan?’ vraagt de man die nog altijd het pistool in zijn hand heeft, gericht op de man tegenover hem.

‘Weet je wat mijn hobby is?’ vraagt de man met het pistool. Hij staat op uit zijn stoel. ‘Honkbal,’ zegt hij en ter illustratie haalt hij een honkbalknuppel tevoorschijn. Voor de man kan reageren, heeft hij de knuppel al opgeheven. Het hout raakt zijn hoofd, opnieuw en opnieuw en opnieuw.

De man, de koning te rijk, heeft zijn punt gemaakt. Voorover op de tafel ligt de dode man, een aureool van bloed rond zijn hoofd.

Bekijk hier alle vorige afleveringen van Slagschaduw of het algemeen klassement.

© Basje Boer
5 februari 2014

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!