Mountain
Mountain
Nieuws
4 februari 2014

Pieken en dalen

MountainOp zaterdag 8 februari vindt in Heerlen de vierde editie plaats van het Dutch Mountain Film Festival. En ja, óók Schokkend Nieuws-lezers vinden daar enkele hoogtepunten!

De programmeurs van het Dutch Mountain Film Festival richten zich niet alleen op de typische alpinist. Ook de leunstoelavonturier, de hard boiled romanticus en cinefielen op zoek naar bijzonder materiaal worden bediend op een middag- en avondfilmprogramma waarin in meer dan twintig films de hoogste toppen der aarde worden beklommen en de mens afglijdt tot in de diepste dalen.

Naast ijzingwekkende documentaires als K2: SIREN OF THE HIMALAYAS (Dave Ohlson, 2012) – over de poging om zonder dragers of extra zuurstof ’s werelds één na hoogste berg te beklimmen – staan er ook enkele unieke oudjes op het programma. Wat te denken, bijvoorbeeld, van THE EPIC OF EVEREST (Captain J.B.L Noel, 1924), een onlangs fraai gerestaureerd historisch document over de beroemde Everest-expeditie waarbij George Mallory en Andrew Irvine omkwamen?

Of THE CHALLENGE (Luis Trenker, 1938)? De Italiaanse gids Carrel en de Britse avonturier Whymper, twee voormalige rivalen, hopen samen de Matterhorn te beklimmen, maar nationale trots en afgunst gooien roet in het eten. Trenker, zelf bergbeklimmer en skikampioen, speelde mee in de talloze bergfilms die geregisseerd werden door Arnold Fanck, de grondlegger van wat een bloeiend genre was in de jaren twintig en dertig in Duitsland. Afgezien van de prachtige alpine shots, is THE CHALLENGE ook opmerkelijk omdat het scenario werd geschreven door Emeric Pressburger. Hij ontvluchtte in 1935 Nazi-Duitsland om als emigré in Engeland een prachtige samenwerking te starten met Michael Powell. Onvergetelijke films als BLACK NARCISSUS en THE RED SHOES waren het resultaat.


DIE WAND (Julian Pölsler, 2012), tot slot, is een film met een vleugje fantastiek. In deze verfilming van een boek van Marlen Haushofer, raakt een vrouw (Martina Gedeck) door toedoen van een mysterieuze glazen wand opeens volkomen afgesloten van de wereld. In het gezelschap van slechts enkele dieren moet ze zien te overleven in de Oostenrijkse bergen. DIE WAND is een filosofisch getinte studie naar de geestesgesteldheid van de op zichzelf terug geworpen mens.

Dutch Mountain Film Festival
Zaterdag 8 februari
Limburg Parkstad Theater
Burgemeester van Grunsvenplein 145,  Heerlen
www.dmff.eu

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!