Slagschaduw 6
Slagschaduw 6
Nieuws
19 november 2011

Slagschaduw #6

Slagschaduw 6

Trillend van de filmkoorts: al teveel gezien, te vaak en in doorwaakte nachten. Schaduwen op de muur. Flakkerende beelden in het achterhoofd. Af en toe haalt de cinefiele junk wel eens een beeld, een scène of zelfs een hele film door elkaar. Columnist Basje Boer doet het opzettelijk. Welke twee films doemen vannacht op in haar delirium?

Verbinding verbroken

Ieeeee ieeeee – de wielen van een piepende rolstoel blinken in het weerkaatsende kunstlicht. Het zijn vrouwenhanden die de wielen voort duwen, vrouwenhanden met roodgelakte nagels. Buiten regent en stormt het, druppels glijden over het raam als tranen over een wang.

Veel verder weg dan je vermoeden zou, ergens aan de andere kant van de straat, heeft een man onbelemmerd uitzicht op de grijze vrouw in haar rolstoel. Het piepen van haar rolstoel hoort hij niet, zijn ogen krijgen wel de kost. Zijn blik, versterkt door het dikke glas van zijn telescoop, laat hij over haar gezicht en lichaam glijden. Dan stokt zijn blik – achter de vrouw duikt een schim op.

Trrrring. De vrouw neemt op – Kijk uit, achter je! – maar het is al te laat. Ze ziet haar moordenaar niet, wel de galg hij haar voor houdt. Een laatste maal hapt de vrouw naar adem, dan trekt de man het koord aan: verbinding verbroken. Terwijl het tuuuuuuut klinkt in de hoorn, duwt de moordenaar de rolstoel onder zijn slachtoffer vandaan. De vrouw valt voorover, de galg trekt strak.

Verbinding verbroken: de voyeur gooit de hoorn op het toestel. Hij sprint de trap af naar buiten, naar de verlaten straat die naar haar huis leidt. Stop! roept hij als hij twee hardlopers ontdekt. Er wordt een vrouw vermoord.

Vinger voor vinger pelt de moordenaar zijn zwarte handschoenen af. Het kreunen van de vrouw wordt zachter en haar worsteling krachtenlozer terwijl de wielen van haar rolstoel, ineengeklapt en nutteloos, steeds langzamer draaien. Een laatste piep van de rolstoel, een laatste zucht van de vrouw. Beneden klinkt het geluid van brekend glas, het geblaf van de hond. De voyeur stormt het huis binnen. Maar hij is te laat. 

Basje Boer

Om welke twee films gaat het hier? Het antwoord vind je hier.

 

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!