iffr
iffr
Nieuws
20 januari 2012

Schokkend Rotterdam

IFFRHet 41e International Film Festival Rotterdam staat voor de deur. Wij plozen alvast het programma uit op films met een hoog Schokkend Nieuwsgehalte.

Het 41e International Film Festival Rotterdam vindt plaats van 25 januari tot en met 5 februari 2012 en vertoont vele films in de programmaonderdelen Bright Future (nieuw werk van beginnende filmmakers), Spectrum (nieuwe films van bekende en/of ervaren regisseurs) en Signals (retrospectieven en filmprogramma鈥檚 rond actuele of historische thema鈥檚). In ieder onderdeel troffen wij met veel genoegen titels aan die ons genrefilmhart sneller doen kloppen.

Wat er zou gebeuren als Brian Yuzna het script van ERASERHEAD van David Lynch zou hebben verfilmd, krijg je te zien in de korte film BOBBY YEAH van de Britse filmmaker Robert Morgan. In diezelfde Tiger Awards Korte Filmcompetitie is EL ARCA te zien van de Chileens animatiefimers Crist贸bal Le贸n en聽 Joaqu铆n Coci帽a, waarin Adam, Eva en een gevaarlijke astronaut van papier mach茅 elkaar het leven lastig maken. En dat nog wel in een Nederlands bos, want Le贸n en Coci帽a maakten EL ARCA tijdens hun opleiding aan De Ateliers in Amsterdam.

Gekke deuntjes kom je tegen in de op super8 en 16mm gedraaide documentaire GRANDMA LO-FI: THE BASEMENT TAPES OF SIGR脥DUR N… , een lichtvoetig portret vol kleurrijke stop-motionanimaties van de half Deense, half Duitse muzikant Sigr铆dur N铆elsd贸ttir. Woonachtig in IJsland brak N铆elsd贸ttir pas op haar 71ste door en bracht sindsdien 59 albums uit. Bj枚rk en de leden van Sigur R贸s schijnen er verzot op te zijn. Haar onpretentieuze keyboardklanken waren al eerder te horen in de prachtige film N脫I ALB脥N脫I uit 2003.

Echt griezelen wordt het in KILL LIST van de Britse cineast Ben Wheatly. Wat begint als een kitchen sink drama over het leven van een normaal ogend gezin verandert na een half uur in een verslag van het botte, niet alledaagse werk van het gezinshoofd dat als huurmoordenaar door Engeland reist. Maar dat is nog niet alles, want het script neemt vervolgens een bizarre wending naar een grimmig en behoorlijk enge horrorfinale waarin met name de liefhebbers van THE WICKER MAN aan hun trekken zullen komen. KILL LIST is daarmee een vreemde mengeling van genres zoals je ze vooral in de jaren zeventig nog wel eens zag.聽聽 聽

Ook in DERNI脠RE S脡ANCE (foto), te zien in het programmaonderdeel Spectrum, volgen we een dubbelleven met een duister kantje. Sylvain is een timide operateur van een kleine buurtbioscoop, maar ontpopt zich ’s nachts als een brute moordenaar met een oogje op vrouwen met oorbellen. Voor de fans van horrorfilms uit lang vervlogen tijden.

Twee speciale programmaonderdelen verdienen extra aandacht. In The Mouth of Garbage: Subculture and Sex in S茫o Paulo biedt het IFFR een overzicht van de beste en meest opwindende speelfilms en korte films uit Brazili毛. Wat te denken van Claudio Cunha’s SNUFF 鈥 THE VICTIMS OF PLEASURE of聽 de Braziliaanse pornoversie van A Chorus Line? En wie, aldus ge茂nspireerd, daarna z茅lf wil filmen kan terecht in de Home Movie Factory van Michel Gondry!

Onder de overige filmmakers die het festival in Rotterdam dit bezoeken, zitten interessante namen als bovengenoemde Miike Takashi, Carol Spier (setdesigner van vele films van David Cronenberg, Tsukamoto Shinya en de Braziliaanse cultfiguur Jos茅 Mojica Marins. Schokkend Nieuws is als vanouds met een delegatie aanwezig op het IFFR, dus houd deze website in de gaten voor nieuws, recensies en interviews.

www.filmfestivalrotterdam.com

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat n贸g meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!