kiki2 DEF
kiki2 DEF
Nieuws
16 april 2020

Schokkend Nieuws let op de kleintjes 5

kiki2 DEF KINDERPRET | Door de coronacrisis zitten we al meer dan een maand thuis. En de scholen zijn dicht! Schokkend Nieuws schiet te hulp. Elke donderdag geven we kijktips voor genrefilms en -series, geschikt voor het hele gezin! Ditmaal heeft onze anime-expert Tess de hele rubriek opgeëist. Ze bespreekt vier films uit de Japanse Studio Ghibli die allemaal – ook in het Nederlands gesproken – op Netflix staan. 

Mijn buurman Totoro / Tonari no Totoro (Hayao Miyazaki, 1988)

De immer energieke peuter Mei en haar verantwoordelijke tienerzus Satsuki verhuizen samen met hun vader naar het platteland. Zo kunnen ze dichterbij hun moeder zijn, die in het ziekenhuis ligt. Ondanks dat ze hun moeder missen en haar dolgraag weer thuis willen hebben, lijken de kinderen onbekommerd en zijn hun nieuwsgierigheid en verbeeldingskracht grenzeloos. Het plattelandsleven is voor hen dan ook louter een nieuwe belevenis, waarin ze hun nieuwe buurman Totoro ontmoeten: een gigantische pluizenbol die de functie van bosgeest vervult. De ontmoeting met Totoro is slechts een begin van een magisch avontuur in de natuur. Regisseur Hayao Miyazaki is de schepper van excentrieke, fantasierijke werelden en neemt ook volwassenen moeiteloos mee de wereld van kinderen in.

Kijkwijzer: 6

Genre: animatie, fantasy, drama

Lengte: 83 minuten

Te zien op: Netflix, ook in het Nederlands

 

Kiki’s Vliegende Koeriersdienst / Majo no Takkyuubin (Hayao Miyazaki, 1989)

Met het aantal ontzettend goed ontvangen films op de naam van Studio Ghibli zijn enkele andere ondergesneeuwd. KIKI’S VLIEGENDE KOERIERSDIENST is daar een van. De film excelleert wellicht niet in de creatie van een nieuwe wereld die je hoofd laat tollen – typerend voor deze animatiestudio – maar charmeert simpelweg met de dertienjarige Kiki die een volwaardige heks probeert te worden. Hiervoor verslaat ze geen boze tovenaar of draak, maar begint een eigen koeriersdienst met haar bezemsteel en zwarte kat aan haar zij. Op die manier hoopt ze een eigen plekje te kunnen vinden. De beproevingen die ze hiervoor moet doorstaan zijn herkenbaar voor ons allemaal en vermenselijken zo het concept van heksen en magie.

Kijkwijzer: alle leeftijden

Genre: animatie, fantasy, avontuur

Lengte: 103 minuten

Te zien op: Netflix, ook in het Nederlands

 

Ponyo, op de rots bij de zee / Gake no Ue no Ponyo (Hayao Miyazaki, 2008)

Als je niet zo nu en dan ondeugend bent beleef je maar weinig. Dat geldt ook voor de in de zee levende goudvis Ponyo, die stiekem uit huis glipt en bij de kust vast komt te zitten in een glazen pot. Ze wordt bevrijd door de vijfjarige jongen Sousuke, en heelt op haar beurt al likkend een wond op zijn vinger. Deze magische kracht komt niet zomaar uit de lucht vallen: Ponyo’s vader is de zeetovenaar Fujimoto die op zoek is naar zijn dochter. Maar Ponyo wil niet meer naar huis. Ponyo wil een mens worden. Ze onttrekt kracht uit het bloed van Sousuke’s wondje en transformeert gestaag tot een mensenmeisje. De balans van de zee raakt hier echter door in de war en belemmert op haar eigen manier de opbloeiende vriendschap tussen Ponyo en Sousuke… Het verhaal doet hier en daar denken aan de Kleine Zeemeermin, maar gelukkig krijgt Ponyo als meisje juist een stem in plaats van dat ze deze verliest. Ponyo is een van de vele heldinnen die haar eigen weg kiest in de verhalen van Studio Ghibli, voor zichzelf en voor anderen.

Kijkwijzer: alle leeftijden

Genre: animatie, fantasy, avontuur

Lengte: 100 minuten

Te zien op: Netflix, ook in het Nederlands

 

Het verhaal van prinses Kaguya / Kaguyahime no Monogatari (Isao Takahata 2013)

Er was eens een bamboesnijder die een kleine baby ontdekte in de holte van de plant. Het kindje was zo klein, dat ze in zijn handpalm paste. De man was ervan overtuigd dat ze uit de hemel was gekomen om voorspoed te brengen en nam de baby vol trots mee naar zijn vrouw om haar als hun eigen kind op te voeden. Het is het begin van een van de oudste Japanse volksverhalen en is door de regisseur en Studio Ghibli’s tweede boegbeeld Isao Takahata vertaald naar een prachtig en uniek animatiewerk. Het meisje wordt Kaguya genoemd, groeit als kool en ontpopt zich als energieke avonturier. Totdat haar vader door een nieuwe vondst ervan is overtuigd dat Kaguya een prinses hoort te zijn. Met een ongewild vorstelijk leven op de loer, komt de waarheid over de daadwerkelijke afkomst van Kaguya steeds meer aan het licht.

Kijkwijzer: 6

Genre: animatie, fantasy, drama

Lengte: 137 minuten

Te zien op: Netflix, ook in het Nederlands 

Copyright: Tess Wiskerke. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 16 april 2020.

© Tess Wiskerke
16 april 2020

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!