Inside Out 2015 film poster
Inside Out 2015 film poster
Nieuws
26 maart 2020

Schokkend Nieuws let op de kleintjes 2

Inside Out 2015 film posterKINDERPRET | Door de coronacrisis zit een groot deel van de beroepsbevolking thuis. En de scholen zijn ook dicht! Thuis loopt de spanning inmiddels gevaarlijk hoog op. Wat nu? Schokkend Nieuws schiet te hulp. Elke donderdag geven we vier kijktips, geschikt voor het hele gezin!

INSIDE OUT (2015) 

Filmstudio Pixar bereikte de top door originele verhalen te vertellen in prachtige beelden en daarbij niet bang te zijn de emotionele diepte in te gaan. Wat al die kenmerken betreft, is INSIDE OUT de ultieme Pixar-film. We duiken in het hoofd van het meisje Riley en zien daar letterlijk verschillende emoties kibbelen over wat de beste koers is. En iedereen met gevoel in z’n donder weet hoe dat is; om je vrolijker voor te doen dan je bent of te worstelen met onzekerheid. Het is geniaal hoe ze die menselijke trekjes hebben verpakt in een spannend avontuur waardoor ieder mens (dus wie niet?) zich laat meeslepen. De boodschap dat het oké is als iemand zich wat minder happy voelt, is even ijzersterk als broodnodig.

Kijkwijzer: AL

Genre: animatie, fantasy

Lengte: 95 minuten

Te zien: Pathé Thuis, iTunes, Google Play, Tmobile, KPN, Tele2.

Te koop: Bol.com

 

GOOSEBUMPS (1995)

De meeste lezers van Schokkend Nieuws zullen in hun jeugd wel de boeken van R.L. Stine gelezen hebben: lekker vlotte en behapbare verhalen vol slijmerige monsters en mysterieuze wezens die een prima opstapje blijken naar het echte werk. Stine schreef er in totaal meer dan 200, dus kinderen die van lezen houden, weten wat te doen. Een deel van de Kippenvel-verhaaltjes werd van 1995 tot 1998 verfilmd voor televisie: 74 in totaal, uitgesmeerd over vier seizoenen. Netflix biedt het eerste seizoen van 13 afleveringen aan, waaronder ook de klassieke dubbelepisode STAY OUT OF THE BASEMENT. Gouden tip: vermijd de metafilmversie uit 2015, waarin Jack Black in de huid van de schrijver zelf kruipt. De serie bevat minder CGI en minder lawaai. Net wat we in quarantainetijden willen.

Kijkwijzer: 9

Genre: Griezelverhalen

Lengte: 13 afleveringen van 22 minuten

Te zien op: Netflix

 

TARAN EN DE TOVERKETEL/THE BLACK CAULDRON (1985)

Taran de assistent-varkenshouder is niet je reinste Disneyprins, maar gelukkig is hij wel dapper. Hij krijgt de belangrijke taak om het orakelbiggetje Hen Wen te beschermen. Dit varkentje kan op magische wijze onthullen waar het ultieme wapen ‘de Toverketel’ is verborgen. Deze zit bomvol zwarte magie. Het is dus niet de bedoeling dat Hen Wen in de handen valt van de kwaadaardige Gehoornde Koning. Als het biggetje ontsnapt, begint Taran zijn queeste haar op te snorren en krijgt hij onderweg hulp van prinses Eilonwy, pluizenbol Gurgi en brompot, komt-ie: Fflewddur Fflam. Gelukkig maar, want de zoektocht wordt almaar lastiger en grimmiger. Taran en de Toverketel werd bestempeld als de eerste Disneyfilm met PG-rating, maar zorgde voor meer trammelant: de film werd slecht ontvangen en betekende – mede door de torenhoge kosten – bijna het einde van Disney. Dankzij de duistere decors is de film voor de fantasy fans onder ons echter een esthetisch pareltje en daardoor ultieme Disneycult. Natuurlijk is Taran en de Toverketel ook hartstikke leuk voor kinderen. Helemaal als je van plan bent ze op latere leeftijd The Lord of the Rings voor te schotelen, waar de film best wat van wegheeft. Met name het vriendje Gurgi doet gelijk denken aan een pluizige Gollem. En hoe gaaf klinkt ‘De Gehoornde Koning’ nou?

Kijkwijzer: 6 

Genre: Fantasy

Lengte: 80 minuten

Te zien op: Disney+

 

HUGO (2011)

Hoe krijg je een kind zover een boek van 500 bladzijden te lezen? Brian Selznick slaagde er in 2007 in met THE INVENTION OF HUGO CABRET door zijn prachtige tekeningen onderdeel te laten uitmaken van het verhaal: je moet ze ook echt lezen om te kunnen volgen. Martin Scorsese werd verliefd op het boek en maakte er in 2011 een visuele parel (in 3D!) van. Wie overtuigd wil raken hoeft moet alleen al maar naar het openingsshot kijken, waar de camera inzoomt op het oog van een 12-jarig weesjongetje (Asa Butterflield) dat tussen de muren van het Parijse station woont. HUGO kan rekenen op een sterrencast met onder meer Sacha Baron Cohen als strenge stationschef, Emily Mortimer als mooi bloemenmeisje, Christopher Lee als stokoude boekhandelaar en Ben Kingsley als Georges Méliès. Want als HUGO iets is, dan wel een nostalgische ode aan het medium film zelf!

Kijkwijzer: 9

Genre: Drama, avontuur

Lengte: 127 minuten

Te zien op: Ziggo on Demand, Videoland, Netflix

Te koop bij bol.com

 

Samenstelling: Hans Dewijngaert, Tess Wiskerke en Romy van Krieken. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbenden. Online gepubliceerd op 26 maart 2020.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!