shutterstock 1193975353 DEF
shutterstock 1193975353 DEF
Nieuws
4 juni 2020

Schokkend Nieuws let op de kleintjes 12

shutterstock 1193975353 DEFKINDERPRET | Regen, regen en nog eens regen. Het gazon fleurt er misschien van op, maar je kinderen vervelen zich kapot binnen. Dus posteer jezelf wederom met je nageslacht op die bank, fles rum binnen handbereik, en vergaap je aan een mooie, kidsproof genrerolprent. Wij maakten uiteraard weer een fraaie selectie voor je.

MALEFICENT: MISTRESS OF EVIL (2019)

Net zoals er vijf jaar zijn verstreken sinds de release van MALEFICENT (2015) hebben de personages er ook vijf jaar opzitten aan het begin van MALEFICENT: MISTRESS OF EVIL. Het eerste deel nam het perspectief in van de schurk uit SLEEPING BEAUTY. Het vervolg pakt hierop door. Wederom wordt Maleficent onterecht neergezet als de slechterik en iedereen, zelfs haar peetdochter Aurora, keert zich tegen haar. Maar dan wordt ze gered door een wezen dat wel heel erg op haar lijkt. Zoals Toothless in HOW TO TRAIN YOUR DRAGON 2 een hele wereld vol andere draken ontdekte, ontmoet Maleficent een hele kolonie van haar eigen soort: de Dark Fey. Deze kolonie is onderverdeeld in verschillende rassen, gebaseerd op de verschillende natuurgebieden van de Aarde, waaronder de toendra, jungle en woestijn. Hoewel er enorme stappen zijn gezet op het gebied van computer gegenereerde effecten, wordt de emotionele impact nog steeds beperkt door het overmatig gebruik hiervan. Desalniettemin is de film een visueel spektakel.

Kijkwijzer: 12
Genre: fantasy, avontuur, familie 
Lengte: 119 minuten
Te zien op: â€‹Disney+, Pathé Thuis, Google Play, iTunes

 

HILDA (2018-2020)

Meteen als je de serie opzet krijg je het intro (met muziek van Grimes) dat eigenlijk alles zegt wat je weten moet. HILDA is een heerlijke, sfeervolle, ouderwets mooie 2D-animatie, gebaseerd op de graphic novels van Luke Pearson. De makers van deze serie houden van animatie, zoveel is wel duidelijk; prachtige oranje middagen, paarse schemeringen en blauwe avonden spatten van het scherm met veel oog voor details, lichtval en schaduwwerk. Genoeg om visueel van te genieten dus. Maar waar gaat het over? We volgen Hilda, een blauwharig meisje dat met haar moeder in een blokhut in het woud woont. Ze is avontuurlijk, slim, positief en zonder vrees. En dat is maar goed ook, want samen met Twig, haar trouwe deerfox (half hert, half vos) ontmoet ze allemaal fantasiewezens: geesten, elfen, reuzen en trollen. Als ze aanvankelijk tegen haar zin in naar de stad Trolberg moet verhuizen, merkt ze na verloop van tijd dat ook daar van alles te beleven en te ontdekken valt. Haar nieuwe vrienden moeten even aan haar wennen. Dat levert soms onbegrip op en dat is precies hoe deze serie het allemaal realistisch houdt. Elk personage heeft een eigen karaktertje en dat is mooi om te zien. De serie is perfect voor 7/8-jarigen die houden van fantasy en (soms een beetje spannende) avonturen, gemixt met lieve tekeningen en mooie verhaallijnen. Maar het mag duidelijk zijn: zelfs ik als veertigplusser heb genoten van deze serie en ik ben dan ook blij dat er een tweede seizoen aan komt (verwacht in 2020). 

Kijkwijzer: 6
Genre: animatie, avontuur, fantasy, familie, komedie
Lengte: S1 13 x 24 minuten
Te zien op: Netflix

 

PIRATES OF THE CARIBBEAN (2003)

Je zou het bijna vergeten door de overdaad aan slecht geregisseerde en gemonteerde tandeloze Disney-live-action-films, maar Disney heeft een aantal ijzersterke genrefilms in hun portfolio. Een daarvan is PIRATES OF THE CARIBBEAN, een film die onverwacht een monsterhit werd. Op Disney na zag niemand namelijk meer heil in het piratengenre. Het is niet moeilijk te zien waarom de film talloze goede (deel 2 en deel 3) en minder goede (deel 4 en deel 5) sequels kreeg. De combinatie van humor, actie en een vleugje bovennatuurlijke horror werkt verrassend goed.

Dit alles is grotendeels te danken aan de regie van Gore Verbinski, die in tegenstelling tot veel hedendaagse actiefilmmakers weet hoe je een actiescene choreografeert én schiet. De meeste actiescènes maken gebruik van elk hoekje van het decor en zijn briljant geschoten. Het helpt dat de film grotendeels gefilmd is op fysieke sets, iets wat opvalt bij een herkijkbeurt, want wanneer was de laatste keer dat een blockbuster niet overwegend gebruik maakte van CGI-decors?

Ook inmiddels bijna niet meer vertoond: het scherpe horrorrandje. Een Disneyfilm die knipogen bevat naar het werk van Lucio Fulci en Sam Raimi? Dat kan nu helaas niet meer. Daardoor is de film misschien iets te eng voor de allerjongsten, maar voor de avontuurlijker koters is PIRATES OF THE CARIBBEAN ideale instaphorror, slechts een paar stapjes verwijderd van het echte werk. Officieel is de film dan ook voor 12 jaar en ouder, maar mijns inziens ook geschikt voor een stoere tienjarige.

Kijkwijzer: 12
Genre: actie, avontuur, fantasy, horror
Lengte: 143 minuten
Te zien op: KPN on Demand, Pathe Thuis, Google Play

THE DARK CRYSTAL (1982)

Voor de fans van THE MUPPET SHOW was het even slikken toen bedenker Jim Henson met een heel wat minder vrolijk en bontgekleurd verhaaltje kwam over twee kleine ‘gelflings’ wiens planeet wordt overheerst door grote, gemene ‘skeksis’. Het is het aloude verhaal van Goed versus Kwaad en meer THE LORD OF THE RINGS dan SESAMSTRAAT. Door het poppenspel geschikt voor wat jongere kijkers en door de duisternis niet te kinderachtig voor hun oudere broers of zussen. Volwassenen kunnen zich vergapen aan de prachtige vormgeving. Uiteraard ook geschikt voor wie na de Netflix-productie THE DARK CRYSTAL: AGE OF RESISTANCE zin heeft gekregen om het vervolg/origineel te kijken. Of voor wie gewoon geen trek heeft om die hele serie te kijken maar zich een bondige anderhalf uur in de wondere wereld van Jim Henson wil onderdompelen.

Kijkwijzer: 6
Genre: fantasy, avontuur, familie
Lengte: 93 minuten
Te zien op: Pathé Thuis, iTunes, Netflix

 

Samenstelling: Jasper Loos, Theodoor Steen, Romy van Krieken en Karel Menting. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbenden. Online gepubliceerd op 4 juni 2020.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!