Haxan_300x436
Haxan_300x436
Nieuws
19 augustus 2011

Schokkend Lowlands

Haxan_300x436 Dit weekend barst het festival Lowlands weer los. En ook voor de lezers van Schokkend Nieuws is er veel te beleven.

Wat dacht je bijvoorbeeld van de Avond van de Geanimeerde Wansmaak, becommentarieerd door onze ‘eigen’ Jan Doense? Of van de vele vertoningen van nieuwe en oude genrefilms? De remakes van CONAN THE BARBARIAN en DON’T BE AFRAID OF THE DARK zijn er te zien; Joseph Gordon-Levitt als metalhead HESHER; Zoë Saldana in de chicks-with-guns film COLOMBIANA; THE WARD van John Carpenter terug-na-veel-te-lang-weggeweest; de religieuze misdaadthriller SMALL TOWN MURDER SONGS en – in de categorie arthouse-light – SUBMARINE.

Maar ook klassiekers zijn vertegenwoordigd, voor wie ERASERHEAD of FIGHT CLUB nog niet vaak genoeg gezien heeft. Chuck Palahniuk, schrijver van het boek waarop die laatste film gebaseerd is, geeft ook nog eens een praatje.

Het leukste, of in ieder geval meest aparte, is waarschijnlijk de voorstelling van HÄXAN: WITHCRAFT THROUGH THE AGES, een Zweedse horrorfilm die deels gebaseerd werd op een handleiding van de inquisitie (zie foto). Uit – hou je vast – 1922: een stomme film dus, die door Volkskrant-recensent en oude SN-medewerker Kevin Toma en zijn groep Listen to the Ghost van nieuw gecomponeerde muziek wordt voorzien. De versie die wordt vertoond is een kortere montage ui 1968 (77 in plaats van 104 minuten), maar de beschrijving op de Lowlands-site maakt zeker nieuwsgierig: ‘Oude vrouwtjes die reuzenwormen baren, hysterische nonnen en zachtgekookte baby’s […] De kerk krijgt er flink van langs, en Christensen strooit volop met vrouwelijk naakt, rottende lijken, martelingen en andere perversiteiten.’ Wie wil dat nou missen?

http://www.lowlands.nl/

© Hedwig van Driel
19 augustus 2011

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!