bz-treasure-hunt-main-square-2-350
bz-treasure-hunt-main-square-2-350
Nieuws
27 november 2014

Schattenjacht in de Cinematek

bz-treasure-hunt-main-square-2-350 EVENT | Elke laatste vrijdag van de maand programmeert Offscreen in de Brusselse Cinematek twee rariteiten uit de donkerste krochten van het filmarchief. Twee B-tot-Z films, verpakt in een thematische double bill en aangeboden voor de prijs van één ticket. Vrijdag 28 november gaan we op schattenjacht: eerst met Bud Spencer en Terence Hill op een tropisch eiland, en daarna met George Hilton in het Wilde Westen all’italiana.

Regisseur Sergio Corbucci is bekend van gewelddadige spaghettiwesterns als DJANGO (1966) en THE GREAT SILENCE / IL GRANDE SILENZIO (1968), maar in de herfst van zijn carrière maakte hij vooral komedies. Voor WHO FINDS A FRIEND FINDS A TREASURE / CHI TROVA UN AMICO TROVA UN TESORO (1981) werkte hij samen met hét Italiaanse komische duo bij uitstek: Bud Spencer en Terence Hill. In de jaren tachtig had elke rechtgeaarde videotheek naast secties vol horror en sciencefiction ook standaard een rekje gewijd aan het mateloos populaire tweetal, waar je deze film kon aantreffen onder de titel DE VIER VUISTEN HEBBEN DE TROPENKOLDER. Op de loop voor een stel maffiosi van wie hij een schatkaart pikte, wipt Hill als verstekeling aan boord van Spencers zeilboot. Stiekem zorgt hij ervoor dat er koers gelegd wordt naar het tropische schateiland. Daar krijgen ze te maken met een in leernichten-tenue gestoken piratenbende en een dolgedraaide Japanse soldaat die niet beseft dat de wereldoorlog al voorbij is. Aan Bud Spencer om uit te pakken met zijn beruchte mokerslag, terwijl mooiprater Hill de inboorlingen tracht te charmeren.

Voor de tweede film blijven we in Italië, want we gaan op zoek naar gouden muntstukken in ANY GUN CAN PLAY / VADO L’AMMAZZO E TORNO (1967). Een stijlvolle spaghettiwestern van Enzo G. Castellari (KEOMA (1976), 1990: THE BRONX WARRIORS / 1990: I GUERRIERI DEL BRONX (1982)) die te pas en te onpas extreme perspectieven en schermvullende close-ups opzoekt. De amusante plot weet het tempo er goed in te houden en alles wordt met een ironische knipoog gebracht: de grappige openingsscène neemt de kijker al meteen bij de neus, en een paar actiescènes zijn pure slapstick. George Hilton is een premiejager die een bandiet op het spoor komt die net een grote som geld heeft buitgemaakt bij een treinoverval. De kleine premie die op zijn hoofd staat valt erbij in het niet, en dus zet Hilton zijn zinnen op de buit. Vooraleer het Italiaanse westerngenre in de jaren zeventig helemaal naar comedy zou overhellen, weet deze kleurvolle en speelse film een mooie balans te bewaren tussen humor en ernst.28 november

Cinematek
9, Rue Baron Hortastraat
1000 Brussel

© Wim Castermans
27 november 2014

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!