RocketCinema
RocketCinema
Nieuws
26 oktober 2011

Rocket Cinema

RocketCinema Vanaf komende vrijdag te zien en te beluisteren tijdens het Rocket Cinema Festival: FANTASTIC VOYAGE, BARON PRÁŠIL, CREATURE FROM THE BLACK LAGOON en KING KONG.

Rocket Cinema is van 28 t/m 31 oktober in Amsterdam. Ook voor deze derde editie zijn dj’s en bands gevraagd om klassieke films te voorzien van een nieuwe soundtrack. Ze worden bovendien vertoond op prachtige locaties zoals Artis en de Oude Kerk.

FANTASTIC VOYAGE opent het festival op vrijdag 28 oktober. Niet een verre planeet met rare buitenaardse wezens vormt in deze film van Richard Fleischer uit 1966 het fantastische decor, maar het menselijk lichaam. Een team wetenschappers wordt verkleind zodat ze, per onderzeeër, door de bloedbanen van een stervende man kunnen varen. Daar moeten ze ‘s mans levensbedreigende kwaal verhelpen. De reis blijkt alleen gevaarlijker dan gedacht.

Klerkx & The Secret verzorgen de soundtrack voor FANTASTIC VOYAGE. Rob Klerkx is bekend als de drummer van Moke. Op het podium wordt hij vergezeld door zijn liveband The Secret. Klerx & The Secret zoekt de grenzen op tussen mainstream en experimenteel, met psychedelische invloeden. De voorstelling vindt plaats in het Planetarium van dierentuin Artis in Amsterdam. De bolvormige koepel met een schitterend uitzicht op het heelal vormt een uniek decor voor dit futuristische verhaal. Even toepasselijk is het voorprogramma met VOYAGE Á TRAVERS L’IMPOSSIBLE van Georges Méliès. Alec Smart verzorgt de muziek voor deze korte film.

Het aquarium van Artis vormt op 29 oktober het decor voor het visueel adembenemende BARON PRÁŠIL (1961) van Karel Zeman. De uit Tsjechiër Zeman interpreteert de avonturen van de opschepperige Baron von Münchhausen als de hallucinaties van een moderne astronaut. Met allerlei trucagetechnieken worden de avonturen van de baron gevolgd: van de ingewanden van een walvis tot de maan. De film wordt begeleid door het duo Quartier Mustache. Sinds zij besloten hun krachten te bundelen reizen ze de hele wereld rond met hun filmische achtergrondmuziek waarmee ze publiek van alle leeftijden doen swingen. DVJLuxxx voorziet de voorfilm VOYAGE TO THE PLANET OF PREHISTORIC WOMEN (Peter Bogdanovich. Dit is een ingekorte versie van 30 minuten) van muziek.

Daarna draait in het Aquarium CREATURE FROM THE BLACK LAGOON (Jack Arnold, 1954). Daarin doet een team wetenschappers onderzoek naar de resten van de pre-historische Gill-Man in de dieptes van de Amazonerivier. De Gill-Man blijkt echter nog te leven en wordt gevangen genomen. Dat hadden ze beter niet kunnen doen want hij weet te ontsnappen en neemt de bevallige Kay met zich mee. DJ Dirk Diggler voorziet deze cultfilm van een nieuwe, dansbare soundtrack. Diggler is de winnaar van de Rocket Cinema Estafette 2009. Een wedstrijd uit de tweede festivaleditie waarin muzikanten improviseerden met onbekende filmfragmenten. Ook dit jaar kan er meegedaan worden aan de Rocket Cinema Estafette. Details vind je op de website.

Maandagavond wordt de grote Oude Kerk in Amsterdam omgetoverd tot een gotisch monstertafereel en is KING KONG (Cooper en Schoedsack, 1933) te zien. In KING KONG reist filmmaker Carl Denham met een schip en bemanning naar een afgelegen eiland om er een film te maken over een onbekend wezen dat zich er zou bevinden. De eilandbewoners zien in Denhams actrice Ann een toepasselijk offer voor de hongerige, maar uiteindelijk vooraf verliefde Kong.

De soundtrack wordt verzorgd door Homework. Het duo begon in de Amsterdamse platenzaak Concerto, maar reist inmiddels de hele wereld over voor optredens. Het voorprogramma wordt verzorgd door stichting Moving 4-Arts en Ewan Cameron. Het na-programma is in handen van de DVJ’s The Scopitonics.

 In november gaat het festival op reis. In samenwerking met de NS organiseert men een rondreizend programma getiteld Rocket Cinema Ontspoort! dat op en rond de treinstations Amsterdam Centraal, Groningen en het Spoorwegmuseum in Utrecht plaatsvindt. Meer daarover later op deze site.

 

Programma Amsterdam
Rocket Cinema 2011

vr 28-10-2011
FANTASTIC VOYAGE (VS, 1966, Richard Fleischer)
vs
Klerkx & the Secret
20:00 uur, Artis Planetarium, Amsterdam

za 29-10-2011
BARON PRÁŠIL (CZ, 1961, Karel Zeman)
vs
Quartier Mustache
20:00 uur, Artis Aquarium, Amsterdam, Amsterdam

za 29-10-2011
CREATURE FROM THE BLACK LAGOON (USA, 1954, Jack Arnold)
vs
Dirk Diggler
22:00 uur, Artis Aquarium , Amsterdam, Amsterdam

ma 31-10-2011
KING KONG (VS, 1933, Merian Cooper)
vs
Homework
20:30 uur, De Oude Kerk, Amsterdam

Kaarten bestellen

© Sarah Knuvelder
26 oktober 2011

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!