Richardlynch Schokkend Nieuws
Richardlynch Schokkend Nieuws
Nieuws
20 juni 2012

R.I.P. Richard Lynch

Richardlynch Schokkend NieuwsHij is de favoriete bad guy van iedereen die warme herinneringen bewaart aan het videotijdperk. Maar Richard Lynch is niet meer. Gestorven op 76 of 72-jarige leeftijd, daar zijn de geleerden nog niet uit.

Je zou het, afgaand op zijn talloze rollen in de criminele- dan wel griezelsfeer, niet zeggen, maar acteur Richard Lynch was een echte renaissance man. Volgens Wikipedia was hij een liefhebber van poëzie, architectuur én vissen, terwijl hij als muzikant zowel de saxofoon, piano, fluit als de gitaar beheerste. En dan sprak hij volgens IMDb ook nog eens vloeiend Duits en Italiaans. Maar het was een ongeluk dat hem zijn naam en faam zou bezorgen. Lynch stak zichzelf in 1967 in brand tijdens een LSD-trip. Hij hield er een gezicht vol brandwonden aan over, dat cynisch genoeg zijn belangrijkste selling point als acteur zou worden.

Na zijn debuut in SCARECROW (1973), tegenover Al Pacino en Gene Hackman, pendelde Lynch een carrière lang op en neer tussen tv-series en films uit het B-segment zoals DELTA FOX, DEATH GAME, ALLIGATOR II: THE MUTATION en DRAGON FURY. De acteur leek met name een abonnement te hebben op films met het woord ‘force’ in de titel: NIGHTFORCE, ONE MAN FORCE, INVASION FORCE, MAXIMUM FORCE en TOTAL FORCE. De laatste film waaraan hij meewerkte was THE LORDS OF SALEM van Rob Zombie, in wiens remake van HALLOWEEN (2007) hij al eens een gastrolletje vervulde.

Gelukkig is het niet allemaal stuitende rommel waaraan Lynch zijn geblakerde aangezicht leende. En zelfs als het wel stuitend (infantiel) was, zoals het Chuck Norris-vehikel INVASION U.S.A. (1985), dan hield Lynch je in elk geval huiverend aan het scherm gekluisterd. Slechts één keer mocht hij voor zijn werk een prijs in ontvangst nemen. Een Saturn Award voor beste bijrol in THE SWORD AND THE SORCERER (1982).

Voor een waardig saluut doen wij vanavond een greep in onze collectie VHS’jes. Wordt het SCANNER COP, BAD DREAMS of toch TRANCERS II? Weet je wat, we maken er gewoon een marathon van.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!