Winner Schokkend_Nieuws
Winner Schokkend_Nieuws
Nieuws
21 januari 2013

I.M. Michael Winner

Winner Schokkend_NieuwsVandaag gestorven: Michael Winner, de Britse regisseur die in 1974 doorbrak met de wraakfilm DEATH WISH, waarin Charles Bronson bikkelhard afrekent met het tuig dat zijn vrouw vermoord en zijn dochter verkracht heeft.

De titel van een van Winners laatste films, A CHORUS OF DISAPPROVAL (1989), is uitstekend van toepassing op de ontvangst die het merendeel van zijn oeuvre ten deel viel. DEATH WISH zou een rechts pleidooi voor eigenrichting zijn. Bij zijn horrorfilm THE SENTINEL  (1977) werd Winner exploitatie van misvormde acteurs verweten, en zijn verfilming van de feministische schandaalroman DIRTY WEEKEND (1993), over een vrouwelijke seriemoordenaar, leverde hem ook al weinig fans onder de critici op. Maar kijk naar de openingsscène van THE MECHANIC (1972), ook met Bronson, en je ziet een ambachtsman aan het werk, die met puur filmische middelen evenveel spanning wist te maken als veel hoger aangeslagen collega’s als John Frankenheimer en Alan J. Pakula.

De flamboyante Winner was de laatste jaren vooral bekend als culinair recensent. In december vorig jaar staakte hij wegens ziekte zijn bijdragen aan The Sunday Times. Michael Winner is 77 geworden.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!