Que Sera Sera
Que Sera Sera
Nieuws
26 september 2019

Que Sera Sera

Que Sera Sera PRIJSVRAAG | Er is bijna geen bekender filmboek dan dat van François Truffaut over Alfred Hitchcock. Het vormde de inspiratie voor de theatervoorstelling Que Sera Sera, die vanaf 2 oktober in zowel Nederland als België te zien is. Schokkend Nieuws geeft vrijkaarten weg voor voorstellingen in Amsterdam en Brussel!

Alles begon met gebroken ijs. In de winter van 1955 zou François Truffaut zijn eerste interview met Hitchcock hebben voor Cahiers du cinema. Truffaut, zenuwachtig omdat hij zijn idool gaat ontmoeten, zakt pal voor het interview door een dichtgevroren vijvertje. Onbewogen stelt Hitchcock daarop voor het interview uit te stellen. Jaren later vertelt de maker van REAR WINDOW, DIAL M FOR MURDER, VERTIGO, NORTH BY NORTHWEST en PSYCHO hem: ‘Telkens wanneer ik een whisky met ijsblokjes drink, moet ik aan u denken.’

Het is fraaie anekdote en Truffaut vertelt hem in de inleiding van Le Cinéma selon Alfred Hitchcock. Hij revancheerde zich voor die mislukte eerste kennismaking en nam een inmiddels legendarisch geworden monsterinterview af, waarin hij meer dan vijfhonderd vragen afvuurde op de Master of Suspense. Het boek verscheen in 1966 en had een enorme invloed op de reputatie van Hitchcock; het bestempelde hem opeens tot ‘auteur’.

Het Antwerpse theatercollectief STAN (Stop Thinking About Names) brengt de voorstelling Que Sera Sera. Waar komen film en theater elkaar tegen? Waar botsen ze en waar versterken ze elkaar? Damiaan De Schrijver, Bert Haelvoet en Matthias de Koning verschijnen ten tonele als Alfred Hitchcock, François Truffaut, Jean-Luc Godard en Dick Cavett en voeren je mee in een wereld vol practical jokes, surprises, suspense en Mac Guffins. De voorstelling is een mix van filmweetjes, slapstick, humor én filmquiz.


Vanaf 2 oktober is de voorstelling in diverse plaatsen in Nederland en België te zien. Hier vind je de hele speellijst.

STAN en Schokkend Nieuws geven 2×2 kaartjes weg voor de voorstelling in De Brakke Grond in Amsterdam op zaterdag 5 oktober én – voor onze Vlaamse lezers – 2×2 kaartjes voor de voorstelling in het Kaaitheater in Brussel op zaterdag 19 oktober. Winnen? Dan kun je ons als rechtgeaarde Hitchcock-fan vast vertellen naar welke film de titel van dit theaterstuk verwijst? Stuur je antwoord voor 3 oktober naar [email protected] en maak kans!

26 september 2019

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!