033-bride-of-frankenstein-theredlist
033-bride-of-frankenstein-theredlist
Nieuws
19 juli 2014

Pas op! Universal-monsters!

033-bride-of-frankenstein-theredlist NIEUWS | Marvel doet het goed, met z’n universum vol met elkaar samenhangende films. Dat willen andere studio’s ook wel. Warner heeft de DC-superhelden, Sony probeert het met Spider-Man, en bij Universal? Bij Universal hebben ze natuurlijk hun klassieke monsters.

Deadline Hollywood meldde eerder deze week dat de monsterfilms van Universal door Alex Kurtzman en Chris Morgan opnieuw zullen worden gelanceerd. De eerste film? De zoveelste reboot van THE MUMMY: releasedatum 22 april 2016. De verwachting is dat de studio daarna een aantal andere monsters uit de stal – die o.a. ook Dracula, Frankenstein, de Wolfman en de Creature from the Black Lagoon omvat – in een solo-film zal laten optreden, om daarna een groots monsterfeestje te geven.

Een beetje à la Marvel dus. Maar eigenlijk weet Universal al láng raad met cross overs. We denkt dat Hollywood pas sinds kort last heeft van een gebrek aan originele ideeën, kent zijn filmgeschiedenis niet.

220px-Frankensteinhouse Kijk maar naar de eindeloos opnieuw in toiletpapier gerolde Mummy. Boris Karloff trad in 1932 als eerste aan als de mummy Imhotep, in een stiekem best ontroerende film. In 1940 begon met THE MUMMY’S HAND een nieuwe serie, over de mummy Kharis: reboot nummer 1. Tom Tyler speelde in die film de mummy, maar er zijn ook nog drie sequels met Lon Chaney Jr. In 1955 was er een komische team-up: ABOTT AND COSTELLO MEET THE MUMMY. Hammer maakte daarna vier Mummy-films, maar op de volgende Universal reboot moesten  44 jaar wachten. Die leidde dan wel meteen weer tot twee sequels en een spin-off, THE SCORPION KING, met óók weer twee sequels. De volgende film wordt dus, als je precies telt, de vierde incarnatie. 

En zo kunnen we doorgaan. De oorspronkelijke DRACULA uit 1931 kreeg talloze sequels. Op FRANKENSTEIN volgde het superieure BRIDE OF FRANKENSTEIN (beide van James Whale) en daarna nog een aantal andere films (SON OF, GHOST OF, HOUSE OF). Het monster maakte ook nog uitstapjes met de Wolfman (FRANKENSTEIN MEETS THE WOLFMAN) en een lollig duo dat al eerder langskwam (ABOTT AND COSTELLO MEET FRANKENSTEIN). Overigens waren in die laatste film ook Dracula en de Wolfman van de partij. In latere films kwamen Bud en Lou ook nog de Mummy, Dr. Jekyll (& Mr. Hyde) en de onzichtbare man tegen.

Kortom, dat de monsters op bezoek komen in elkaars films is niets bijzonder. Wél dat ze dit keer niet ad-hoc bij elkaar worden gestopt, maar dat er een mastermind is aangetrokken, die de rol moet vervullen die Kevin Feige voor het Marvel-universum heeft. Hij moet een samenhangende wereld gaan creeëren. Op zich een goed idee, maar de keuze voor Kurtzman en Morgan roept wel vragen op.

Alex Kurtzman vormde tot voor kort met Robert Orci een van de meest succesvolle schrijfduo’s van de afgelopen tien jaar. In elk geval qua recettes: TRANSFORMERS 1 en 2, de laatste twee STAR TREK-films, THE AMAZING SPIDER-MAN 2… Het zijn vooral films die volgens het boekje zijn geschreven en die niet bepaald uitblinken door inspiratie. Chris Morgan heeft als verdienste dat hij de FAST AND FURIOUS-franchise beetje bij beetje uit het slop haalde, maar hij schreef ook één van de meest cynische en belachelijke films van de afgelopen tien jaar, WANTED. Toegegeven: het bronmateriaal is daar grotendeels debet aan, maar toch.

Over twee jaar kunnen we in ieder geval zien of ze THE MUMMY weer tot leven hebben weten te brengen, en hopelijk ook wat voor toon en stijl we kunnen verwachten. Zullen ze ervoor kiezen om de films in een gothic verleden te plaatsen of verhuizen ze de monsters naar het heden?  Ze hebben één ding in ieder geval mee: slechter dan VAN HELSING kan het moeilijk worden.

19 juli 2014

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!