offscreen-festival-2014-94
offscreen-festival-2014-94
Nieuws
17 januari 2014

Offscreen Film Festival 2014

offscreen-festival-2014-94Van 5 tot 23 maart kun je tijdens het Offscreen Film Festival in Brussel weer wegzakken in de zetels van Cinema Nova, Cinematek, Bozar en Cinema Rits voor een bonte collectie cultklassiekers en bijzondere nieuwe films.

Het beste cultfilmfestival van België opent dit jaar met L’ÉTRANGE COULEUR DES LARMES DE TON CORPS. De nieuwe film van het Belgische regisseursduo Bruno Forzani en Hélène Cattet, de makers van AMER, belooft opnieuw een stijlvolle neo-Giallo te zijn. In SN#106, vanaf de eerste week van februari in de winkels, een interview met de makers!

Bijzondere aandacht gaat verder uit naar de Britse cultregisseur Ken Russell. Op 19 en 20 maart vindt in Cinema Rits een tweedaagse conferentie plaats over zijn oeuvre. Er is uiteraard ook een retrospectief, zodat je niet alleen zijn bekendste films op het grote doek kan zien, maar ook de unieke gelegenheid krijgt om zeldzaam werk te ontdekken. De aandacht voor Russell wordt bovendien aangegrepen voor een afdaling in spelonken van de cinema met een collectie Britse cultfilms: gemotoriseerde zombies in PSYCHOMANIA (Don Sharp, 1973), sadistische psychopaten in KILLER’S MOON (Alan Birkinshaw, 1978) en gestoorde dokters in HORROR HOSPITAL (Antony Balch, 1973).

Ook op het programma staat een bezoek van Radley Metzger, de meester van de erotische arthouse-film. Metzger vestigde zijn naam in de jaren zestig met psychoseksuele drama’s met een Europese gevoeligheid, elegant camerawerk en weelderige decors. Twee absolute hoogtepunten zijn CAMILLE 2000 (1969) en THE LICKERISH QUARTET (1970) waarin hij perfect de tijdgeest van de swinging sixties vatte. Metzger komt zijn films persoonlijk voorstellen, waaronder ook zijn explicietere werk onder het pseudoniem Henry Paris. Barend de Voogd schreef in SN#102 nog enthousiast over zijn porno-chic THE OPENING OF MISTY BEETHOVEN (1976).

Dat wordt smullen. Nederlanders zijn uiteraard welkom, maar kunnen in maart ook terecht in de Melkweg Cinema, waar een ‘Best Off Screen’-programma zal draaien.

Het volledige programma van Off Screen 2014 vind je vanaf 5 februari op: www.offscreen.be

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!