nightbreed the cabal cut
nightbreed the cabal cut
Nieuws
18 september 2013

Nightbreed: The Cabal Cut naar Nederland!

nightbreed the cabal cut Het leek een natte droom, maar is nu toch echt realiteit geworden: NIGHTBREED zoals Clive Barker het wilde. Op 27 september en 4 oktober wordt de inmiddels beroemde ‘Cabal Cut’ ook in Nederland vertoond op het grote doek, mét een inleiding van (en Q&A met) restauratieregisseur Russell Cherington. Komt dat zien!

Na het succes van HELLRAISER kreeg Clive Barker van de Amerikaanse filmstudio Morgan Creek het groene licht voor een ambitieus project:  NIGHTBREED, de verfilming van zijn roman Cabal. NIGHTBREED moest de STAR WARS van de horror worden. Althans: dat hoopte Barker.

Helaas gooide Morgan Creek roet in het eten. De studiobonzen raakte lichtelijk in de war van Barkers originele versie, want hoewel R-rated was het geen rechttoe-rechtaan horrorfilm zoals HELLRAISER, maar een mengeling van horror, fantasy en drama. NIGHTBREED paste niet in een hokje en dat maakte het volgens de studio verdomd moeilijk om de film aan het publiek te verkopen. Daarbij vonden ze NIGHTBREED te lang en dat had vooral een financiële reden: een film van ruim tweeënhalf uur kan op een avond hooguit twee keer vertoond worden en zou dus minder geld in het laatje brengen dan een film met de rendabelere lengte van anderhalf uur.  Barker kwam de studio tegemoet door bepaalde scènes opnieuw te draaien, de film iets in te korten en het eind te veranderen, maar uiteindelijk zette de studio er toch drastisch het mes in. De versie die in de bioscoop verscheen en werd geadverteerd als een horror-slasher was mijlen verwijderd van Barkers oorspronkelijke visie en flopte genadeloos. Een zure manier om te ontdekken dat Morgan Creek het publiek wellicht enigszins had onderschat.

Toch was het niet helemaal een verloren zaak. Hier en daar sijpelden in de studio cut enkele van  Barkers originele ideeën door. Genoeg, in elk geval, om ervoor te zorgen dat er een kleine maar devote groep fans ontstond die film een cultstatus bezorgde.  Eind jaren negentig staken geruchten de kop op dat er nog een werkprint zou bestaan van Barkers oorspronkelijke versie, wat de cultstatus van NIGHTBREED nog verder verhoogde. In 2009 besloot Mark Miller, vice-president van Seraphim, het productiebedrijf van Barker, toch eens te informeren bij Morgan Creek. Hij ontdekte dat het verhaal inderdaad geen broodje aap was:  er waren twee VHS-banden met werkversies die veel extra materiaal bevatten. De niet eerder vertoonde scènes werden door Phil en Sarah Stokes, de beheerders van Barkers website Revelations, op dvd overgezet en met toestemming van de meester vertoond tijdens de Horror Hound Convention in 2010.

mt_ignore: Nightbreed decker De nieuwe beelden raakten een creatieve snaar bij Russell Cherrington, filmmaker en een goede vriend van Barker. Samen met editor Jimmi Johnson monteerde hij, aan de hand van het originele script en gebruikmakend van zowel het extra materiaal op de Stokes-dvd als de officiële dvd met de studio cut, een nieuwe versie van NIGHTBREED, die nu bekend staat als THE CABAL CUT. Deze versie werd voor het eerste vertoond tijdens The Mad Monster Party in 2012, wat de directe aanleiding was voor de oprichting van Occupy Midianeen beweging die streeft naar de volledige restauratie van Barkers oorspronkelijke versie van NIGHTBREED.  

Om aandacht te vragen voor hun nobele doel organiseert Occupy Midian, in samenwerking met Cherrington en met de jubelende goedkeuring van Barker, over de hele wereld vertoningen.  Nederland is één van de gelukkige landen waar screenings worden georganiseerd. Op 27 september is de film te zien in de Melkweg in Amsterdam en op 4 oktober in Schemerzone in Nijmegen. Beide vertoningen zullen worden ingeleid door Russell Cherington, en is er tevens gelegenheid om hem stevig aan de tand te voelen. Een must voor iedere horrorfanaat!

Helaas zijn de beelden van deze cut van wisselende kwaliteit (de bron van het nieuwe materiaal is tenslotte VHS), maar je hoort wel de stem van Doug ‘Pinhead’ Bradley! Zijn personage (Dirk Lylesburg) werd destijds gedubd door een acteur met een Duits accent. Speciaal voor THE CABAL CUT sprak Doug alles opnieuw in. Verder: meer monsters, meer liefdesverhaal én het originele einde uit het boek: Je-weet-wel-wie gaat dood!

Wil je meer weten? Beluister dan deze aflevering van The Hellraiser Podcast , met een verslag van een vertoning met Q&A en deze aflevering voor een interview met Occupy Midian. Ben je op de nederlandse data verhinderd? Geen paniek. Clive Barker kondigde in juli aan dat THE CABAL CUT in 2014 op dvd en blu-ray zal worden uitgebracht. Of er ooit een volledig gerestaureerde versie zal verschijnen is niet bekend. Men is hard op zoek naar het originele materiaal op celluloid maar of dat ooit gevonden zal worden…

Kijk voor meer informatie over de vertoningen op de website van De Melkweg en de facebookpagina van Schemerzone.

© Erik van 't Holt
18 september 2013

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!