flash
flash
Nieuws
20 september 2014

Vooruitblik: nieuwe series

flash NIEUWS | Het is een goede tijd om genrefan te zijn. Op televisie, tenminste: het is ondertussen opmerkelijker als een serie geen Apocalyps, superkrachten of bloederige moorden omvat. Schokkend Nieuws leidt je door het nieuwe aanbod.

September: de zonvakantie is voorbij en wij zijn niet de enigen die weer aan de bak moeten: ook de superhelden, seriemoordenaars en circusfreaks stropen hun mouwen op. Doctor Who is al een tijdje weer terug. Binnenkort kunnen we weer meekijken met de avonturen van The Green Arrow (Arrow, in de Verenigde Staten vanaf 8 oktober), de punctuatie-lievende agenten van Marvel (Agents of S.H.I.E.L.D. 23 september), Rick Grimes en de zijnen (The Walking Dead, 12 oktober), de nieuwe lichting Amerikaanse gruwelen (American Horror Story, 8 oktober), Ichabod Crane (Sleepy Hollow, 22 september), sprookjesfiguren (Once Upon a Time, 28 september, en Grimm, 24 oktober), de vampiers van Mystic Falls (Vampire Diaries, 2 oktober) en hun voorvaderen (The Originals, 6 oktober).
 
Er staan ook nieuwe personages te trappelen om zich in dit drukke veld te bewijzen. Hieronder een aantal van de meest opvallende, die binnenkort op de Amerikaanse televisie zullen verschijnen en hopelijk kort daarna ook bij ons.

Een dagje voordat Oliver Queen en zijn buikspieren terugkeren in Arrow, maakt hij al kort zijn opwachting in een nieuwe spin-off: The Flash (première: 7 oktober) gaat over een personage dat al een paar keer in Arrow langskwam, wetenschapper Barry Allen. Na een explosie in een nieuwe energiecentrale belandde hij in een coma. Wanneer hij weer wakker wordt kan hij opeens hard rennen, heel hard rennen. Afgaand op de pilot, wordt The Flash een wat luchtigere serie dan Arrow. Arrow leek in het begin nog erg op THE DARK KNIGHT geënt – één en al duisternis, getob en pseudo-realisme – maar heeft dat beetje bij beetje losgelaten, waarbij de superkrachten steeds vaker voorkwamen. In The Flash gaat het nog een stapje verder: niet alleen Barry Allen, maar ook veel anderen – met minder goede bedoelingen – hebben bij de explosie allerlei leuke, destructieve nieuwe kunstjes geleerd.

The Flash is niet de enige nieuwe serie die gebaseerd is op de comics van DC. In Gotham (première: 22 september) komen veel bekende personages langs:  Jim Gordon, Bruce Wayne, Selina Kyle, Oswald Cobblepot, Edward Nygma, Harvey Bullock, Renée Montoya…. Ze zijn allemaal veel jonger dan we ze kenden. De serie begint namelijk zo rond de tijd dat – spoiler! – de ouders van Bruce Wayne op straat worden neergeschoten. De serie draait om Jim Gordon, toen nog gewoon Detective Gordon. Hij neemt het op tegen de criminaliteit in Gotham. Vooral Fish Mooney lijkt een belangrijke tegenstander te zijn. Te bezien valt hoe de makers een bij voorbaat verloren strijd – Batman zal immers later toch nodig blijken – aantrekkelijk kunnen houden…

mt_ignore:official-constantine-600x900 Constantine (premi̬re: 24 october) uit de comic Hellblazer heeft nogal wat te stellen met demonen. Geen prettig bestaan, zoals je je kunt voorstellen. De serie zal moeten laveren tussen de zwarte toon van de comics РJohn Constantine is bijvoorbeeld een kettingroker Рen de huidige netheidsvoorschriften. Volgens de critici die de pilot zagen, leidt het tot hilarische situaties: je ziet in de serie Constantine nooit roken, maar hij drukt kennelijk wel aan het begin van vrijwel elke sc̬ne een peuk uit. De oneerbiedige toon lijkt gelukkig wel in stand gehouden.

En voor wier zombiedorst niet door The Walking Dead wordt gelest, is er nog Z Nation (de premi̬re was op 12 september). De serie is van Syfy Channel, vooral bekend van meesterwerken als SHARKNADO en MEGASHARK VS. GIANT OCTOPUS, maar ook van Рlaten we dat niet vergeten РBattlestar Galactica. Zo goed als Galactica zal dit niet zijn, maar de eerste recensies verraden toch een voorzichtig enthousiasme.

Ten slotte is er zoals vrijwel elk jaar nog een procedural met een bovennatuurlijke twist: Forever (première: 22 september) gaat over een patholoog-anatoom die niet dood kan. Nou ja, hij sterft wel af en toe, maar komt dan weer – geheel naakt, zo benadrukt elke vooruitblik – tevoorschijn uit een nabijgelegen rivier of plas. Echt zo’n serie waar een wait-and-see aanpak aangeraden is, want hij zou zo maar na vijf afleveringen alweer verdwenen kunnen zijn.

Opvallend afwezig: een nieuwe seriemoordenaarshow, terwijl het genre met Hannibal (van het derde seizoen is nog geen premièredatum aangekondigd) en True Detective wel weer hip leek. Kevin Williamson gaat een stalk-serie uitproberen, Stalker (première: 1 oktober). En nog een laatste tip: mocht je net als ondergetekende een zwak hebben voor de LIBRARIAN-films (een soort Indiana Jones, maar dan goedkoop gemaakt en met veel flauwe humor): er komt – helaas pas vanaf 7 december – een serie, The Librarians, met Rebecca Romijn in een van de hoofdrollen.

20 september 2014

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!