moebius-alien-3
moebius-alien-3
Nieuws
2 september 2012

Moebius in De Melkweg

moebius-alien-3 De Melkweg Cinema in Amsterdam brengt een hommage aan de dit jaar overleden striptekenaar Jean Giraud. Van 8 tot en met 26 september: films waaraan Giraud een belangrijke bijdrage heeft geleverd.

Jean Giraud (8 mei 1938 – 10 maart 2012) tekende onder meer de westernstrip Blueberry en, onder zijn pseudoniem Moebius, de sciencefictionverhalen rond Arzach en De Incal. Hij was echter ook betrokken bij talloze films.

INSIDE ‘MOEBIUS’, op vrijdagavond 14 september, is een goede eerste kennismaking. Het programma licht aan de hand van diverse fragmenten een tipje van de sluier. Wie was Jean Giraud en wat is verschil tussen zijn tekenwerk als Giraud, Gir en Moebius? De documentaire MOEBIUS REDUX: A LIFE IN PICTURES (Hasko Baumann, 2007), te zien op 20 september, gaat nog dieper in op de man en zijn kunst. Aan het woord komen Giraud zelf, maar ook degenen die met hem gewerkt hebben: collega-striptekenaar Philippe Druillet, H.R. Giger, Marvel Comics’ Stan Lee en filmmaker Alejandro Jodorowsky.

Jodorowsky schreef o.a. de scenario’s van Moebius’ De Incal en beiden werkten jarenlang aan Jodorowsky’s mislukte DUNE-verfilming. Vandaar dat er ook voor twee van zijn films een plekje is ingeruimd. EL TOPO en THE HOLY MOUNTAIN draaien op respectievelijk 8 en 22 september.

Maar de nadruk in het programma ligt op de films waaraan Giraud zélf meewerkte. Op zondag 16 september kun je bijvoorbeeld genieten van THE FIFTH ELEMENT (Luc Besson, 1997). Giraud ontwierp de grote robots en de stad. Giraud werkte ook mee aan ALIEN (1979). Samen met Ron Cobb, Dan O’Bannon en art director Roger Christian zorgde Giraud voor de bijzondere look van de sciencefictionklassieker. ALIEN draait op zaterdag 22 september.

BLUEBERRY (2004), de hallucinante trip van de Franse cultregisseur Jan Kounen en uiteraard gebaseerd op Girauds stripreeks, draait op 24 september. Een dag later, 25 september, kun je terugkomen voor TRON (Steven Lisberger, 1982). Giraud deed de kostuumontwerpen voor de oorspronkelijke film waarin een hacker in een computer belandt. Hij moet het opnemen tegen een programma genaamd Master Control.

Minder bekend maar zeer de moeite waard is de slotfilm, Glenn Chaika’s animatiefilm THRU THE MOEBIUS STRIP uit 2005. Jac zoekt zijn vader, die verdwenen is bij een experiment, in alle hoeken van het heelal. Op zijn reis ontmoet hij de vreemdste wezens en bezoekt hij bizarre planeten. Een intergalactische versie van het sprookje van Jaap en de bonenstaak, gebaseerd op de waanzinnige striptekeningen van Jean ‘Moebius’ Giraud.

Melkweg Cinema
Lijnbaansgracht 234a
1017 PH Amsterdam
Website

2 september 2012

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!