101911-river-phoenix-dark-blood-ggnoads 1
101911-river-phoenix-dark-blood-ggnoads 1
Nederhorror & scifi
1 september 2012

Schokkend NFF

101911-river-phoenix-dark-blood-ggnoads 1Op 26 september brandt het Nederlands Film Festival los in Utrecht. Het programma werd enkele dagen geleden bekend gemaakt. Valt er voor SN-lezers nog wat te beleven? Jazeker! 

Het Nederlands Film Festival wordt van 26 september t/m 5 oktober gehouden in Utrecht. Dat betekent: Gouden Kalveren, een kans om alle Nederlandse films van het afgelopen jaar nog eens op het grote doek te zien en een voorproefje van de titels van het komende jaar.

Drie vaste medewerkers van Schokkend Nieuws dragen dit jaar ook bij aan het programma. Jan ‘Mr. Horror’ Doense presenteert op donderdag 27 september (19.30 uur, ’t Hoogt 1) de openingsavond van het Lang Leve Celluloid-programma. Met een keur aan gasten en oude en nieuwe filmfragmenten bewijst Doense eer aan het materiaal dat honderd jaar film mogelijk maakte. Ronald Simons en Martin Koolhoven presenteren op zaterdag 30 september (19.30 uur, ’t Hoogt 1) een speciale ‘Bijzonder Hollands’ editie van Cinema Egzotik, met een double bill van DE MANTEL DER LIEFDE (Adriaan Ditvoorsts, 1978) en WILDSCHUT (Bobby Eerhart, 1985). 

Ook een aantal nieuwe films zijn wellicht een bezoekje waard. Vooral MY LIFE ON PLANET B (Iván López Núñez) springt eruit: een coming-of-age film over twee vrienden die hun tijd doorbrengen met het kijken naar (en bloggen over) B-films. De korte kinder-noir FILM ZWART (Alicia Breton Ferrer) klinkt ook interessant, net als twee korte films over verzamelaars. In DOOD VAN  EEN SCHADUW (Tom Van Avermaet) worden doodsmomenten verzameld.  De hoofdpersoon van THE ROCKETEER (Richard Raaphorst, FRANKENSTEIN’S ARMY) verzamelt STAR WARS-memorabilia.

En mocht je ze gemist hebben, het festival biedt je ook nog een kans om ZOMBIBI (Martijn Smits, Erwin van der Eshof) en NEW KIDS NITRO (Steffen Haars, Flip van der Kuil) in de bioscoop te zien. Ook de misdaadkomedie BLACKOUT (Arne Toonen) krijgt een tweede kans.

Tenslotte het vermelden waard: George Sluizer. De inmiddels 80-jarige regisseur vertoont zijn met een Gouden Kalf bekroonde thriller SPOORLOOS (1988) en de door hemzelf geregisseerde Engelstalige remake THE VANISHING (1992). Het meest opwindend is echter de première, op 27 september, van Sluizers film DARK BLOOD. Sluizer heeft de laatste film met acteur River Phoenix, een duistere road movie, alsnog af kunnen maken. De opnamen van DARK BLOOD kwamen in 1993 abrupt tot stilstand na de dood van Phoenix op 23-jarige leeftijd. Sluizer liet het filmmateriaal van de verzekeringsmaatschappij stelen en riep de hulp in van donateurs en voltooide de film alsnog.

www.filmfestival.nl

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!