The Killing Schokkend Nieuws
The Killing Schokkend Nieuws
Nieuws
28 mei 2012

Misdaad in Eye

 The Killing Schokkend NieuwsEYE, het filmmuseum aan het Amsterdamse IJ, haakt in juni aan bij de Maand van het Spannende Boek, met programma‚Äôs over misdaad in de film. Nog een reden om het pontje naar Noord te nemen is de rondreizende tentoonstelling Stanley Kubrick: The Exhibition, die half juni  neerstrijkt in EYE.

Voor de serie Filmliefde, waarin bekende Nederlanders hun favoriete film presenteren, is heel toepasselijk auteur Tomas Ross uitgenodigd. De thrillerschrijver leidt op 17 juni zijn favoriete film THREE DAYS OF THE CONDOR in, Sidney Pollacks befaamde spionagethriller met in de hoofdrollen Robert Redford, Faye Dunaway en Max von Sydow.

Het programma Eye Love Crime heeft vooral oog voor heist movies, films waarin een groep rovers op inventieve wijze een diefstal of overval pleegt. Er is een fraaie dwarsdoorsnee van het genre te zien, met titels als INCEPTION, INSIDE MAN, OCEAN’S ELEVEN en de originele THE THOMAS CROWN AFFAIR uit 1968. Let op: elke van deze films wordt maar één keer vertoond in juni.

Kubrick’s heist movie THE KILLING, over een overval op een paardenrenbaan, hoort ook in dat rijtje thuis. Maar deze titel staat vaker geprogrammeerd aangezien Stanley Kubrick: The Exhibition van 21 juni tot en met 9 september in EYE verblijft. De samenstellers van de tentoonstelling hebben de privéarchieven van de meester doorgespit en presenteren bijzondere documenten en objecten. In de filmzalen wordt Kubrick’s oeuvre vertoond, met onder meer THE SHINING en het door Steven Spielberg voltooide ARTIFICIAL INTELLIGENCE: A.I. Een bijzondere uitvoering van 2001: A SPACE ODYSSEY is er op 21 juni in de Gashouder van de Westergasfabriek, met live muziek door het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor.

Met de kinderen naar EYE kan ook prima. Het jeugdprogramma in de middaguren omvat onder andere de Roald Dahl-verfilmingen DE GROTE VRIENDELIJKE REUS, SJAKIE EN DE CHOCOLADEFABRIEK (uit 1971), MATILDA en DE HEKSEN (THE WITCHES). Niet van Dahl, maar wel aanbevolen: de stop-motion animatiefilm THE FANTASTIC MR. FOX en de Zweedse tekenfilms over Laban het schrikachtige spookje.

Niet voor de kinderen: Cinema Egzotik: Night of the Hitcher, met twee thrillers die laten zien dat liften linke soep is. De avond begint met THE HITCHER (met Rutger Hauer als seriemoordenaar), gevolgd door de Italiaanse giallo HITCH-HIKE.

www.eyefilm.nl

 

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!