Metro Movies
Metro Movies
Nieuws
6 september 2018

Metro Movies

Metro Movies EVENT | Pop-upfilmfestival Metro Movies is terug en strijkt dit jaar neer op een bijzondere locatie: de Gaasperdammertunnel in Amsterdam-Zuidoost, waar over twee jaar auto’s rijden. Het thema: de maakbaarheid van de stad.

In samenwerking met VPRO Tegenlicht, 24H Zuidoost en Cineville heeft Metro Movies een aantal documentaires en films geselecteerd waarin de rol, de functie, de inwoners en de toekomst van steden centraal staan. Er wordt in (na)gesprek gegaan met een verscheidenheid aan professionals, je kunt een workshop volgen, performances bijwonen, een pop-upgalerie bezoeken en er is een foodcourt met bar. Erg leuk: het evenement is gratis toegankelijk!

Op 14 september staat het programma in het teken van professionals die in de breedste zin van het woord te maken hebben met de stad. De documentaire CITY FOR SALE (Laura Alvarez Soler, 2018) wordt vertoond door VPRO Tegenlicht en duikt in het leven van vier Spaanse families. Er wordt duidelijk hoe massatoerisme steeds meer de kern en de schoonheid van de stad Barcelona aantast. Daarna volgt een nagesprek over het thema van dit jaar, onder leiding van Susanne Heering (AT5). Verschillende beleidsmakers en journalisten gaan met elkaar in gesprek over vragen als: Van wie is de stad? Wie maakt de stad? Wie hebben er wel en geen kansen? Met: Floor Milikowski (onderzoeksjournalist, geograaf en planoloog), Zef Hemel (hoogleraar stedelijke en regionale ontwikkeling) en Najah Aouaki (o.a. kwartiermaker Javastraat). De avond wordt afgesloten met een vertoning van HIGH-RISE (Ben Wheatley, 2015). In dit verhaal, gebaseerd op het gelijknamige boek van J.G. Ballard, breekt een klassenoorlog uit in een futuristisch appartementencomplex. De film laat zien hoe snel de menselijke beschaving kan veranderen van vreedzaam tot uiterst gewelddadig. Lees hier het interview dat Schokkend Nieuws had met de regisseur.

Op 15 september laat 24H Zuidoost je als bezoeker met andere ogen naar de Bijlmer kijken. De dag gaat niet alleen over maakbaarheid, maar ook over idealen, revolutie en hip-hop. De documentaire KLEIBURG, DE LAATSTE BIJLMERFLAT (Jeroen Visser, 2013) laat zien dat de Bijlmer het ideaalbeeld was van toekomstbestendige sociale woningbouw, maar te groot en te anoniem bleek en al snel als onveilig werd gezien. Het nagesprek gaat over het verleden, het heden en de toekomst van de wijk, door Núria Arbonés Aran (research lab Moving Amsterdam-Zuidoost, HvA) en Peter Dautzenberg (Bijlmermuseum). Je kunt een workshop volgen van Johannes van den Akker (Kleiburg Kloosterbier) en daarna gaan zitten voor CAPTAIN FANTASTIC (Matt Ross, 2016), waarin Viggo Mortensen als vader van een hele rits eigengereide kinderen gedwongen terug moet keren naar de ‘echte’ wereld, nadat ze jarenlang met elkaar hebben geleefd in een zelfgemaakt paradijs in de bossen van Washington. Na een performance en uitleg van rapper Kiddo Cee sluit de dag af met de vertoning van STRAIGHT OUTTA COMPTON (F. Gary Gray, 2015): vanf de mean streets van Compton, Los Angeles, werkt de hip-hopgroep NWA zich een weg uit de ellende. Halverwege de jaren 80 zorgden deze jongens er met hun tales from the hood voor dat de hip-hopcultuur groot werd en mensen in opstand kwamen tegen gezagsmisbruik.

Het zondagprogramma op 16 september is ontwikkeld in samenwerking met Cineville en draait om authenticiteit, communicatie en de toekomst. Vertoond worden DHEEPAN (Jacques Audiard, 2015), over een onafhankelijkheidsstrijder die van Sri Lanka naar Frankrijk vlucht om een nieuw leven op te bouwen, en BABEL (Alejandro G. Iñárritu, 2006), waarin tieners in Marokko met een jachtgeweer van hun vader een reeks situaties in gang zetten waarvan ze het effect niet kunnen voorzien. Na een selectie korte films, samengesteld in samenwerking met Cinecrowd, wordt Metro Movies afgesloten met BLADE RUNNER 2049 (Denis Villeneuve, 2017), het vervolg op futuristische klassieker die dertig jaar eerder verscheen.

Zie Eventbrite en Facebook voor de tijden van de programmaonderdelen (link hieronder). Alle films zijn geschikt voor kijkers vanaf 12 jaar, behalve HIGH-RISE en BLADE RUNNER 2049 (va 16 jaar). Metro Movies film fest is gratis toegankelijk, maar wegens beperkte ruimte wordt wel aangeraden om te registeren.

Metro Movies film fest 
14, 15, 16 september 
Gaasperdammertunnel, Amsterdam (om de hoek van metrostation Bullewijk)
Registreren: www.eventbrite.nl/e/tickets-metro-movies
Zie ook het Facebook-evenement

© Schokkend Nieuws
6 september 2018

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!