Gothic
Gothic
Nieuws
26 maart 2014

Mary Shelley in de Cinematek

GothicIt’s alive! Haar legendarische verhaal inspireerde een enorme hoeveelheid adaptaties, parodieën, spin-offs en rip-offs. De Brusselse Cinematek plakte en naaide er twee van aan elkaar en presenteert vrijdag 28 maart een Mary ‘Frankenstein’ Shelley-double bill!

Elke laatste vrijdag van de maand houdt de Brusselse Cinematek de thema-avond B tot Z: hilarische B-films, bloedstollende thrillers, gialli, slashers, blaxploitation en andere films ‘met een hoek af’. Een stuk niet te missen alternatieve filmgeschiedenis, tweetalig ingeleid door Dirk Van Extergem en Bruno Forzani. De films op 28 maart zijn Frans- en Nederlandstalig ondertiteld.

De double bill begint met GOTHIC (Ken Russell, 1987). Het is het jaar 1816. In een villa ontvangt poëet Lord Byron een select gezelschap, bestaande uit dichter Percy Shelley, zijn toekomstige vrouw Mary Godwin en enkele bevriende romantici. Onder invloed van drugs vertellen ze elkaar spookverhalen. In zijn waanzinnige reconstructie van de stormachtige nacht die Mary Shelley inspireerde tot het schrijven van Frankenstein, or The Modern Prometheus, roept Ken Russell hun diepste angsten en seksuele nachtmerries op.

Hierna gaat het verder met FRANKENSTEIN MUST BE DESTROYED (Terence Fisher, 1969), de vijfde in de Hammer-reeks. Terence Fisher beschouwde deze film als zijn beste. Peter Cushing zet de geleerde neer als een moorddadige, chauvinistische en wrede charmeur en verkrachter. De transformatie van de dokter in een monster is daarmee compleet en, volgens de organisatie van B tot Z, daarom Hammers beste Gotische horrorprent.

28 maart
Cinematek Brussel 
Baron Hortastraat
91000 Brussel 
www.cinematek.be

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!