HAFF2014 affiche RGB.kleiner
HAFF2014 affiche RGB.kleiner
Nieuws
13 maart 2014

Klaar? HAFF!

HAFF2014 affiche RGB.kleinerOver een week gaat het Holland Animation Film Festival van start. Van 19 tot en met 23 maart kun je in Utrecht genieten van ruim vierhonderd animatiefilms: van hilarische cartoons tot baanbrekende kunstfilms. Schokkend Nieuws zocht enkele van de meest schokkende titels voor je uit.

Het internationale animatiefilmfestival herbergt ook tijdens deze zeventiende editie in het Louis Hartlooper Complex lange en korte films, games en strips, competities, speciale programma’s, presentaties en talkshows. Bill Plympton is te gast en komt zijn nieuwe animatiefilm CHEATIN’ voorstellen. Speciale aandacht is er dit jaar, zo lezen we in het persbericht, ook voor Grote Thema’s als ‘goed en kwaad’ en ‘liefde en dood’.

Aha! Dat wordt dan waarschijnlijk geïllustreerd met een film als THE AMAZING ADVENTURES OF THE LIVING CORPSE (Justin Paul Ritter, 2012, 90 minuten) Een schuldbewust lijk neemt een zware last op zich als hij erin toestemt een Gevallen Engel te helpen de ondoden in hun graf te houden en te voorkomen dat kwade machten onze wereld corrumperen. Tijdens zijn avonturen ontmoet hij duivels, trollen, monsters, krankzinnige wetenschappers, andere zombies en vooral veel geschokte mensen. Gebaseerd op een stripverhaal van Ken Haeser en Buz Hasson.

Het Griekse FROM THE EARTH TO THE MOON (Angelos Spartalis, 2013, 86 min.) ziet er ook intrigerend uit. Het beroemde sciencefictionboek van Jules Verne uit 1865, verfilmd in live action-beelden in combinatie met fotoknipsels en collages. De voorzitter van de Gun Club, Impey Barbicane, is van plan om zich als een kanonskogel naar de maan te laten schieten.

ASPHALT WATCHES (Seth Scriver, Shayne Ehman, 2013, 93 min.), een Canadese road movie over twee goedgemutste vrienden die krap bij kas zitten, belooft een aangename trip te worden langs een kettingrokende Kerstman die de jongens wil inlijven voor een intensieve Santa-training, een grofgebekte huismoeder en drie constant zuipende en rokende headbangers. Grappig, grof en rijkelijk voorzien van plezierige muziek van eigen hand.

Plympton geeft een masterclass op woensdag 19 maart, er is een kunststripbeurs en het HAFF brengt ook nog een klein eerbetoon aan de overleden Jimmy Murakami met een documentaire over de animator en een vertoning op van zijn huiveringwekkende WHEN THE WIND BLOWS.

En er valt nog veel meer te ontdekken. Vooruit, nog eentje in de categorie korte films: de stop motion-animatie CANIS (Anna Solanas en Marc Riba, 2013, 17 min.). Over de strijd van een jongeman tegen een roedel bloeddorstige honden die zijn huisje belaagt. CANIS is, net als ASPHALT WATCHES, half april ook nog te zien tijdens Imagine.

17e Holland Animation Film Festival
19-23 maart 2014
Louis Hartlooper Complex
Tolsteegbrug 1, Utrecht
www.haff.nl

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!