TurkseSuperman_300x429
TurkseSuperman_300x429
Nieuws
24 juni 2011

Is it a bird? Is it a plane?

TurkseSuperman_300x429De fladderende cape oogt iets minder indrukwekkend dan het origineel, maar hilarisch is-ie wel: deze Turkse rip-offversie van Superman. Kom zondag 26 juni dus genieten van SUPERMEN DÖNÜRYOR (1979).

Barend de Voogd schreef er al over in Schokkend Nieuws #77. De Turkse filmindustrie van de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw droeg vreemde vruchten. Dracula, Tarzan, en Turkse helden als Tarkan en Kara Murat beleefden bizarre avonturen in Istanbul en omgeving.  Regisseurs als Cetin Inanc (verantwoordelijk, onder meer, voor de Turkse STAR WARS-kloon DÜNYAYI KURTARAN ADAM) en acteur Cüneyt Arkin zorgden voor een ware vloedgolf aan macho-avontuur, geweld, komedie, seks en fraai besnorde nationale trots.

De Voogd is een fan en organiseerde een paar jaar geleden al een Turkish Trash Night. Tijdens het Black Sea Film Festival, komende zondag georganiseerd door het tijdschrift Off Beat Cinema, zal hij een van de krankzinnigste voorbeelden van het genre inleiden. Acteur Kunt Tulgar (hij speelde onder meer de jonge Tarzan in TARZAN ISTANBUL’DA) dacht óók talent te hebben voor regie. Een misvatting die resulteerde in SUPERMEN DÖNÜRYOR en ongetwijfeld ook zondag nog voor ongelukken zal zorgen.

 

 

Programma
14.00 uur: TALES FROM THE GOLDEN AGE (Roemenië, 2009)
17.00 uur: ZIFT(Burgarije, 2008)
19.00 uur: SUPERMEN DÖNÜRYOR (Turkije 1979).

De introducties zijn in het Engels. Alle films zijn Engels ondertiteld.

Black Sea Film Festival
Zondag 26 juni
De Nieuwe Anita
Frederik Hendrikstraat 111
Amsterdam

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!