zedd_300x284
zedd_300x284
Nieuws
23 juni 2011

B-movie, Underground & Trash Filmfestival

 zedd_300x284Het Bredase B-Movies, Underground & Trash Filmfestival vindt dit jaar plaats van 7 tot en met 12 september. Bekendste naam: de man die het begrip Cinema of Transgression verzon, Nick Zedd.

De New Yorkse filmmaker en kunstenaar maakte talloze lowbudgetfilms met titels die de cultreputatie van het BUTFF weer veel goed zullen doen: THEY EAT SCUM (1979) en GEEK MAGGOT BINGO (1983), bijvoorbeeld.

Zedd legde zich in jaren tachtig met collega’s als Richard Kern en Lydia Lunch toe op schokkende films vol seks, geweld en zwarte humor. Sinds 2003 maakte hij, samen met Rev. Jen Miller (tevens hoofdrolspeelster) de televisieserie en superheldenparodie Electra Elf. Zedd is hoofdgast op het festival dit jaar en neemt verschillende films mee.

Een andere grote naam is de Duitse regisseur Marian Dora. Dora regisseerde in 2006, geïnspireerd door de beruchte Duitse kannibaal Amim Meiwes, de film CANNIBAL (niet te verwarren overigens, met ROHTENBURG/GRIMM LOVE uit ongeveer dezelfde periode en met hetzelfde onderwerp). Tijdens het BUTFF wordt zijn nieuwste film REISE NACH AGATIS  (2010) vertoond. Dora schuwt publiciteit, dus zijn aanwezigheid op het BUTFF is bijzonder.

Het thema van het festival dit jaar is ‘Beyond Reality’. Programmeur Frank Schonewille legt telefonisch uit: ‘Daarbij moet je vooral denken aan special-effects die met minimale of zelfgemaakte middelen tot stand zijn gekomen.’ Dat geldt in elk geval voor de gore van Fred ‘AUGUST UNDERGROUND Vogel, die zijn nieuwe film SELLA TURCICA komt voorstellen. Regisseur Lee Dovey en producent Colin Arnold van THE FALLOW FIELD (2009) zijn ook aanwezig, evenals de Franse regisseur Simon de Pernolitz van MÁQUINAS INFERNALES (2010). ‘En we hebben een Europese première,’ vertelt Schonewille. ‘THE TUNNEL, een Australische horrorfilm die volledig met behulp van crowd-funding tot stand is gekomen, draait als eerst bij ons!’

Het BUTFF is bij de kenners vooral geliefd vanwege de bijzondere sfeer rond het festival en de taboedoorbrekende optredens. Ook dit jaar weer een bonte stoet films, muzikanten, performances en dichters in de beste undergroundtraditie. Dat het festival dit jaar voor het eerste een modeshow organiseert op het binnenplein van de Nieuwe Veste mag de die-hard ‘BUT-ter’ misschien verbazen, maar wees gerust: performer en beeldend kunstenaar Hemine Weggen heeft de BUTWALK  ‘speciaal voor deze gelegenheid voorzien van modieuze kotszakjes.’

BUT Filmfestival
7 – 11 september
Binnenstad Breda
De website wordt binnenkort geactualiseerd

 

 

 


 

 

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!