Imagine-Film-Festival-2013
Imagine-Film-Festival-2013
Nieuws
8 april 2013

Imagine 2013 van start!

Imagine-Film-Festival-2013IMAGINE 2013 | Eindelijk! Het Imagine Film Festival gaat vanavond van start. Schokkend Nieuws besteedt de komende tien dagen elke dag speciale aandacht aan het festival met interviews en verslagen. Vandaag eerst: een persoonlijke vooruitblik op al het lekkers.

De meeste van onze lezers zullen wel weten dat twee van de vier redactieleden van Schokkend Nieuws ook programmeur zijn van het Imagine Film Festival, dat van 8 tot en met 17 april in EYE, Amsterdam, gehouden wordt. Het derde redactielid is al sinds jaar en dag vrijwilliger op het festival. De vierde treedt op tijdens het symposium over psychotische vrouwen op Imagine. In ons kleine kikkerlandje, in de niche van de genrefilm, is het bijna onmogelijk geen dubbele petten te dragen. Ondergetekende is programmeur. Vandaar: geen journalistieke, maar een volstrekt persoonlijke vooruitblik op Imagine 2013.

Verheugen doe ik me uiteraard op vanavond. Neil Jordan, de man die ons INTERVIEW WITH THE VAMPIRE gaf, en BYZANTIUM, IN DREAMS en ONDINE, ontvangt de Career Achievement Award. Wat mij betreft is zijn THE COMPANY OF WOLVES nog steeds de beste enge-sprookjesfilm ooit. Lekker veel Freudiaanse symboliek, daar vraagt een sprookje als Roodkapje gewoon om. Leuke rol ook van Angela Lansbury: “Never stray from the path, never eat a windfall apple and never trust a man whose eyebrows meet in the middle.” Als programmeurs hebben wij de eer om na afloop van de ceremonie vanavond met Jordan te dineren. Volgens mij valt het met zijn wenkbrauwen wel mee. Maar goed, dat kun je natuurlijk ook zelf vaststellen: Neil Jordan geeft op dinsdag 9 april om 12.30 uur een masterclass in EYE 2.

Door dat diner mis ik trouwens wel de openingsfilm en de Nederlandse première van TRANCE. Jammer. Met James McAvoy heb ik niet zoveel, maar met Vincent Cassel, Rosario Dawson en Danny Boyle des te meer. Vanaf 13 juni kan ik de film gewoon in de bioscoop zien. Imagine heeft sowieso indrukwekkend veel premières dit jaar: THE LAST EXORCISM: GOD ASKS. THE DEVIL COMMANDS (bioscooprelease: 25 april), WARM BODIES (25 april), JURASSIC PARK 3D (2 mei), EVIL DEAD (2 mei), THE GRANDMASTER (9 mei) én BYZANTIUM (13 juni). De nieuwe directeur van Imagine, Chris Oosterom, is doortastend in het binnenslepen van primeurtjes!

Het programma bevat ook veel films die de goed ingevoerde Schokkend Nieuws-lezers natuurlijk allang op het verlanglijstje hebben staan, en nu dus eindelijk kunnen zien: THE ABC’S OF DEATH, bijvoorbeeld, of JOHN DIES AT THE END (van Don ‘BUBBA HO-TEP’ Coscarelli), MANIAC, FRANKENSTEIN’S ARMY, GRABBERS, ANTIVIRAL en THE TALL MAN. “Waarom zit Rob Zombies THE LORDS OF SALEM niet in het programma?” vroegen sommigen. Geloof me: omdat het troep is.

Er is zoveel mooiers. Ik ben bijvoorbeeld erg benieuwd wat jullie van GANGS OF WASSEYPUR zullen vinden of THE BLACK SQUARE, A WEREWOLF BOY of TASHER DESH – een film waar ik zelf wat bedenkingen bij heb. Ik hoop natuurlijk ook dat jullie net zo enthousiast zullen zijn over ABDUCTEE, RUROUNI KENSHIN en WOLF CHILDREN als ik. Die laatste is één van de drie animetitels dit jaar. Aangezien ik ze programmeer, is het leuk dat er elk jaar animefans zijn die de moeite nemen om me te bedanken.

Vrijdag 12 april wordt het een beetje spannend, omdat ik – voorafgaand aan FRANKENSTEIN’S ARMY – een half uur op het podium zal staan met regisseur Richard Raaphorst en SFX-maker Rogier Samuels. Vanaf 19.15 uur in EYE 2. Ik maak me zorgen om niks. Waarschijnlijk is de Zombot die Rogier heeft beloofd mee te zullen nemen intimiderender. En over intimiderend gesproken: mederedactielid Hedwig van Driel zit op 14 april (12.00 uur EYE) in een symposium over psychotische vrouwen met een hoogleraar psychologie, een specialiste op het gebied van feministische filmtheorie en Kier-La Janisse, de schrijfster van het boek waaraan het programma is ontleend! Ik ga Hedwig natuurlijk aanmoedigen om het vooral ook leuk en spannend te houden. Samen met:

{vimeo}63521248{/vimeo} 

Mooi filmpje, gemaakt door Menno Kooistra voor CinemaTV. Hedwig zelf schreef de prachtige Schokkend Nieuws-special vol die nu ook gratis online te bekijken is.

Goed, dit is een persoonlijke vooruitblik, dus ik beken: de afgelopen jaren hield ik de Night of Terror – in Tuschinski in de nacht van 13 op 14 april – maar één of twee films vol. EVIL DEAD staat nu als derde film geprogrammeerd. Dilemma…

Maandag 15 april heb ik ’s ochtends een speciaal uitje gepland. Kier-La Janisse – die ook hoofdredactrice is van Fangoria.com – regisseur Dick Maas en ik varen dan over de Amsterdamse grachten op zoek naar de locaties waar Dick in 1988 AMSTERDAMNED filmde! Hopelijk haal ik geen nat pak, want om 16.15 uur (EYE 2) moet ik Phil bijstaan tijdens de masterclass van striptekenaar en production designer François Schuiten.

De ‘Amsterdamned tour’ – waarschijnlijk op een roestige schuit met lawaaiige dieselmotor – is natuurlijk geen officieel onderdeel van het Imagine-programma, maar dit soort ontmoetingen maakt óók deel uit van de Imagine-ervaring. Regisseurs, programmeurs en fans lopen straks in het wild rond in EYE en iedereen die een biertje of frisje kan betalen, kan met ze aan de praat raken. Profiteer ervan. Veel plezier met de films, de festivalsfeer én de Imagine-special op www.schokkendnieuws.nl.

Het hele programma vind je hier:
www.imaginefilmfestival

 

Schokkend Nieuws volgt Imagine 2013 van 8 t/m 17 april! 
9/4: Frankenstein’s Army mega-interview

 

 

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!