Sangster_300x450
Sangster_300x450
Nieuws
20 augustus 2011

I.M. Jimmy Sangster

Sangster_300x450De op vrijdag 19 augustus op 83-jarige leeftijd overleden scenarioschrijver Jimmy Sangster maakte aan de artistieke kant van zijn vak weinig woorden vuil. ‘They were just movies, some good, some bad.’ Toch heeft de legendarische Britse horrorstudio Hammer zijn reputatie voor een groot deel aan Sangster te danken.

Sangster was verantwoordelijk voor de herrijzenis van twee van de grootste horroriconen aller tijden in respectievelijk THE CURSE OF FRANKENSTEIN (1957) en DRACULA (1958). Zijn combinatie van sexy gothic kostuumdrama en expliciete horror hielp niet alleen het medio jaren vijftig zieltogende Hammer er bovenop, maar gaf ook de carrières van acteurs Peter Cushing en Christopher Lee een beslissende impuls.

In de loop van de jaren zestig bleef Sangster gezichtsbepalend voor de output van de studio met, naast de verplichte sequels van de Dracula’s en Frankensteins, een reeks bizarre en barokke thrillers die op het succes van PSYCHO inhaakten (PARANOIAC, MANIAC, HYSTERIA). Hoogtepunt in die reeks is A TASTE OF FEAR (1961) met o.a. Christopher Lee in een sinistere rol.

Begin jaren zeventig verhuisde Sangster, kort na zijn derde en laatste film als regisseur, FEAR IN THE NIGHT, naar de VS waar hij bekende tv-series als McCloud en Ironside van scenario’s voorzag. In 1997 verscheen Sangsters biografie onder de veelzeggende laconieke titel Do You Want It Good or Tuesday?, waarin een gebrek aan diepgang ruimschoots wordt gecompenseerd door een grote hoeveelheid smakelijke anekdotes. Zoals over die keer dat de zestigjarige Hollywooddiva Bette Davis zich op de set van THE ANNIVERSARY aan de schrijver probeerde te vergrijpen. ‘It wasn’t until coffee time that she started chasing me around the sofa. I mean actually chasing me around the sofa like some dreadful scene from an old Chaplin movie.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!