napier1
napier1
Nieuws
6 oktober 2011

I.M. Charles Napier

napier1Zijn kaken, postuur en grijns zijn uit duizenden herkenbaar: afgelopen woensdag overleed Charles Napier in Bakersfield, California. Hij is 75 jaar geworden.

Charles Napier begon zijn carrière in het Amerikaanse leger, maar werd naar verluidt door goede vriend Jack Nicholson het acteursvak in geholpen. 194 film- en televisierollen schrijft IMDB hem toe. Veel politiemannen, militairen en bruten speelde Napier – en filmliefhebbers kennen ze zeker.

De agent die in THE SILENCE OF THE LAMBS iets te dichtbij Hannibal Lector kwam en eindigde opgehangen aan de spijlen van de kooi, als een enorme menselijke kraai? Napier. Hij was een van de vaste acteurs van Jonathan Demme.  De verraderlijke Murdock die in RAMBO: FIRST BLOOD PART II zijn hele inventaris aan gort geschoten zag worden door John Rambo? Opnieuw: Napier. De acteur was nooit te beroerd voor een bijrol of een rol als slechterik. Misschien nog wel zijn meest verontrustende personage ooit: Detective Harry Sledge in Russ Meyer’s SUPERVIXENS.

Toen Jimmy McDonough in 2005 zijn biografie over Meyer publiceerde, Big Bosoms and Square Jaws, kon het tweede deel van die titel eigenlijk alleen maar slaan op Napier. Als Meyers alter ego (en zoals uit bovenstaande scène blijkt, daarom behept met ’s mans obsessies en frustraties) mocht hij talloze malen opdraven in de films van de King of Sex, temidden van veel rondborstig schoon.

Lol heeft Charles Napier dus vast gehad in zijn filmcarrière. En wij geloven stiekem dat hij zachtaardiger was dan ‘Old shriveled up Harry’ in SUPERVIXENS. Het liefst herinneren we hem ons als countryzanger Tucker McElroy:

Niks oud en verschrompeld: ‘We’re the Good Old Boys!’ En een Good Old Boy zal hij altijd blijven.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!