ulli lommel 08
ulli lommel 08
Nieuws
4 december 2017

I.M. Ulli Lommel

ulli lommel 08 R.I.P. | Op 1 december j.l. overleed op 72-jarige leeftijd acteur en regisseur Ulli Lommel, in 1980 verantwoordelijk voor een van de merkwaardigste slashers van dat jaar: THE BOOGEYMAN. In de decennia daarna manoeuvreerde de regisseur zich steeds verder in de marge.

In THE BOOGEYMAN maakt de wraakzuchtige geest van een moordslachtoffer gebruik van een spiegel om in de wereld der levenden een bloedbad aan te richten. Niet your average Halloween-rip-off, maar succesvol genoeg om er een paar inferieure vervolgen aan vast te knopen. De Duitse regisseur had drie jaar eerder voet op Amerikaanse bodem gezet. Daarvóór verkeerde hij, als regisseur én acteur, in kringen rond Rainer Werner Fassbinder. Het legendarische, jonggestorven wonderkind van de Neue Deutsche Welle produceerde Lommels tweede film TENDERNESS OF THE WOLVES (DIE ZÄRTLICHKEIT DER WÖLFE, 1973), over seriemoordenaar Fritz Haarmann, terwijl Lommel als acteur was te zien in Fassbinders SF tv-serie WORLD ON A WIRE (WELT AM DRAHT, 1973). In Amerika vond Lommel een nieuwe, al even excentrieke mentor in Andy Warhol, die zijn geflipte western COCAINE COWBOYS (1979) produceerde en op zijn beurt een rolletje speelde in Lommels rond oerpunk Richard Hell opgetrokken BLANK GENERATION (1980).

Na THE BOOGEYMAN leverde Lommel met afnemend succes genrewerk af als BRAINWAVES (1982), THE DEVONSVILLE TERROR (1983) en OLIVIA (idem). De decennia daarna lieten een verdere neergang zien met films rond real-life seriemoordenaars, die het vaak niet verder brachten dan een video-release: BLACK DAHLIA, GREEN RIVER KILLER, CURSE OF THE ZODIAC, SON OF SAM, etc. Vorig jaar nog voltooide hij BOOGEYMAN: REINCARNATION, waarvan de op Youtube te vinden teaser bijna wanhopig om aandacht bedelt: ‘In 1980, Batman, Superman and Spider-Man found a new rival. His name is… the Boogeyman!’ Overigens lijkt het erop dat de film in limbo verkeert, evenals de tv-serie BOOGEYMAN CHRONICLES, waarvan Lommel de eerste aflevering zou regisseren.

Concluderend kun je vaststellen dat Ulli Lommel als regisseur en acteur het best tot zijn recht kwam in de periferie van Fassbinder en Warhol, die hun eigenzinnigheid in zekere zin aan hem doorgaven. Het bescheiden commerciële succes van THE BOOGEYMAN luidde tegelijk de neergang in, waarna Lommel de rest van zijn carrière tot de productie van obscuur videovoer was veroordeeld. Helaas zal een laatste project dat op voorhand wél veelbelovend leek, THE FACTORY: WORKING WITH WARHOL, onvoltooid blijven.

4 december 2017

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!