GG
GG
Voorpret
4 december 2017

Voorpret: The Last Jedi

GG VOORPRET | Laat met de hectiek van de feestdagen de Star Wars-gekte ook maar beginnen. George – die ook nog eens in december jarig is – moet deze tijd van het jaar altijd terugdenken aan alle cadeautjes die hij als kind kreeg. Daarom een voorpret vol met zijn meest gehate en geliefde Star Wars-toys uit de jaren ’80!

MTV 7
MTV 7

Het zal wel die gekke buurvrouw van nr. 142 geweest zijn die ooit dit ding voor mijn verjaardag had gekocht. Een soort rolstoel voor Stormtroopers?! En noem me maar een beetje autistisch, maar ik kan me ook ergeren aan speelgoedvoertuigen die je niet terugziet in de film. De MTV 7 stond daarin niet alleen. Zo had ik ook nog de lelijke PDT-8 en de vreemde CAP-2 Captivator. Allemaal de net-niet voertuigen waar jij je voor schaamde als je bij een vriendje ging spelen die een AT-AT en Snowspeeder had.

Vehicle Maintenance (gaap…) Energizer

Dit is toch een van de vreemdste speelaccessoires die je je maar kan bedenken. Een soort tankstation met vreemde zuignapjes en gereedschap. bedoeld om je X-Wing op te knappen. Ik vermoed dat ik deze playset cadeau heb gekregen van een nuchtere collega-elektricien van mijn pa. Maar laten we eerlijk zijn. Wie gaat er nou spelen dat ‘ie dingen aan het repareren is terwijl er een intergalactische oorlog woedt?

Speeder Bike
speeder
Gelukkig kreeg ik af en toe ook toffe dingen. Ik had de mazzel dat ik twee Speeder-bikes had waarmee ik de achtervolging op Endor kon naspelen. Nog best wel een ingenieus staaltje van speelgoedontwerp als je de onderdelen zo ziet. En je kon hem ook nog opblazen met een druk op de knop. Dat Speeder-bikes nog steeds geliefd zijn blijkt ook wel uit dit filmpje:


Darth Vader Case
Darth Vader Collectors Case

Als je ouders je een grote opbergdoos cadeau geven is dat toch wel een soort van hint. Een beetje als: ‘Jongen, het is even tijd dat je je shit goed opruimt!’ En zo kreeg ik de Darth Vader Case. Er was overigens ook nog een C-3PO-versie in omloop. Het waren handige dozen voorzien van stickertjes met de namen van alle personages en een apart vak om wapens in te bewaren. Maar ook een beetje saai… 

Figurantenpoppetjes
fig

Volwassenen die voor een kind een speelgoedpoppetje kopen doen vaak maar wat. Ze weten natuurlijk niet dat je heel graag de Han Solo in Carbonite wilt hebben. Vervolgens krijg je een Ugnaught… Zo had ik opeens drie 4-Loms. Misschien dat ze in de uitverkoop waren. En sommige action figures waren gewoon waardeloos. Wat kan je nou doen met een oude Anakin Skywalker? Het vreemdst vind ik nog altijd de Imperial Dignitary. Een soort secretaresse van Keizer Palpatine waarvan het precieze geslacht nog steeds gênante vragen oproept bij fans…  

God is in the details
vintagestarwarsweaponsguide

Een van de leuke dingen van de Kenner speelgoedserie was het oog voor detail: de wapens, de pakjes die soms van stof waren en de helmen en maskers. Maar als je als kind lekker aan het spelen bent, raak je weleens wat kwijt. En dan letten je ouders ook nog eens niet goed op met stofzuigen. Tot mijn grote spijt zijn er zo ontelbare wapens en andere accessoires in de stofzuigerzak beland, waaronder de blaster van Han Solo. Gelukkig heb ik nog wel Luke Skywalker in een Stormtrooper-outfit, inclusief helm, en Prinses Leia vermomd als een Boushh-bounty hunter met een cool masker!

Reunited… and it feels so good!
bob

Zoals elke echte Star Wars fan was ik geobsedeerd door Boba Fett. Het blijft achteraf gezien vreemd dat dit personage, dat maar een paar minuten te zien is in de reeks, zo’n impact heeft gehad. Uiteindelijk vond ik hem toevallig eens bij een Blokker in Spijkenisse. Ook nog eens voor een prikkie omdat het de nadagen waren van de Star Wars-gekte. Eindelijk bij elkaar… En nee, het was niet die beruchte action figure met afschietbare raket. Het broodjeaapverhaal dat het projectiel ooit eens in de strot van een dreumes is blijven steken is niet waar. Het blijkt een veel vreemder relaas te zijn…  

The ones that got away…
m
En zoals iedereen heb ook ik spijt van de toys die aan mij voorbij zijn gegaan. Had ik in plaats van die lelijke Rebel Transport nou toch maar de Millennium Falcon gekocht. Gelukkig kon ik wel ruimte-dogfights naspelen met mijn X-wing en TIE-fighter. Bijzonder trots was ik ook op mijn Imperial Shuttle, maar stiekem wilde ik eigenlijk heel graag de Jabba the Hutt-playset, helaas zonder Leia in slavenkostuum (zucht). Troost is wel dat ik nu alles op ebay kan kopen. Of mijn vriendin daar blij van wordt is natuurlijk een tweede…

Ben jij nog steeds dolgelukkig met je Tauntaun ? Of baal je dat je geen Rancor kreeg voor Sinterklaas? Laat het weten in de comments op Facebook of reageer op de tweet.

4 december 2017

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!