RunRunShaw
RunRunShaw
Nieuws
7 januari 2014

I.M. Run Run Shaw

RunRunShawHij was medeverantwoordelijk voor de enorme populariteit van martial-artsfilms in de jaren zestig en zeventig: Run Run Shaw. Vandaag overleed China’s grootste filmmogul op 106-jarige leeftijd.

In de zomervakantie van 1927 voegde de toen negentienjarige Run Run zich bij zijn oudere broer Run Me Shaw in Singapore om een filmdistributienetwerk voor Zuid-Oost Azië op te zetten. Vanaf dat moment zou Run Run een dikke tachtig jaar lang gezichtsbepalend blijken voor de populaire Chinese film.

Met de oprichting van de Shaw Brothers-studio in 1958 verkreeg Run Run ook bekendheid in het Westen. In 1967 scoorde de studio zijn tot dan toe grootste hit met THE ONE ARMED SWORDSMAN. Maar de Shaws bezaten ook een keten van bioscopen en in 1967 kwam daar een eigen tv-zender bij, TVB, die de carrières van o.a. Chow Yun-fat en Maggie Cheung zou lanceren.

De jaren zeventig brachten ook de concurrentie van Golden Harvest, de studio die met Bruce Lee een ijzersterk merk in huis had. De Shaw Brothers zaten niet stil en zochten aansluiting bij Hollywood. Tussen de producties waar Run Run, al dan niet gecrediteerd, aan meewerkte, vinden we METEOR, BLADE RUNNER en… BLOOD BEACH.

Maar de echte Shaw-erfenis is natuurlijk de home grown martial-artsfilm die zijn nederige status als simpel volksvermaak in de loop der jaren zou ontstijgen en een groeiende kring van cinefielen én regisseurs aan zich wist te binden. Zou er een MATRIX-trilogie of een KILL BILL-tweeluik zijn geweest zónder THE ONE ARMED SWORDSMAN of FIVE FINGERS OF DEATH of THE FLYING GUILLOTINE of 8 DIAGRAM POLE FIGHTER of THE 36TH CHAMBER OF SHAOLIN?

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!