richard donner
richard donner
Nieuws
6 juli 2021

I.M. Richard Donner

richard donner R.I.P. | Gisteren overleed regisseur Richard Donner, onder meer bekend van THE OMEN (1976), SUPERMAN: THE MOVIE (1978) en de LETHAL WEAPON-films.

Donner begon als televisieregisseur. Een van zijn vroegste opvallende credits is de eerste aflevering die hij regisseerde voor THE TWILIGHT ZONE, misschien wel de beroemdste van de serie: The Nightmare at 20.000 Feet (1963). Ook zijn sciencefictionafleveringen From Agnes – With Love en The Brain Center at Whipple’s (beiden 1964) zijn klassiekers.

Eind jaren zestig maakte Donner de stap van het kleine naar het grote scherm. Zijn grote doorbaak was zijn derde film, horrorblockbuster THE OMEN, waarin Gregory Peck vreest dat zijn adoptiezoontje het kind van de duivel is. De gewelddadige setpieces, met een spectaculaire onthoofding als hoogtepunt, zijn nog altijd indrukwekkend. Hierna scoorde Donner een nog grotere hit met SUPERMAN: THE MOVIE. Hij stond erop niet voor een campy of parodiërende aanpak te gaan, maar de superheldenmythologie serieus te nemen, waarmee hij aan de wieg stond van de superheldenfilm zoals we die nu kennen. SUPERMAN en het vervolg werden gelijktijdig geproduceerd, maar toen Donner driekwart van SUPERMAN II geschoten had, werd hij ontslagen en vervangen door Richard Lester. Lester schoot een groot deel van de film opnieuw. Donners materiaal werd in 2006 gebruikt voor de dvd SUPERMAN II: THE RICHARD DONNER CUT, die bij door veel fans gezien wordt als superieur aan de bioscoopversie.

Andere genreklassiekers in Donners oeuvre zijn avonturenfilm LADYHAWKE (1985), nostalgiefavoriet THE GOONIES (1985), de duistere kerstkomedie SCROOGED (1988) en alle vier de LETHAL WEAPON-films (1987, 1989, 1992, 1998). Als producent was hij betrokken bij de X-MEN-franchise en bij het aangekondigde THE GOONIES II. Donner is 91 jaar geworden.

6 juli 2021

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!