Erique J Rebel
Erique J Rebel
Nieuws
4 februari 2022

I.M. Erique J. Rebel

Erique J Rebel R.I.P. | Sommige lezers zullen zich nog herinneren hoe hij met uiterst humoristische pen afrekende met de slechtste B-, C- en Z-films. Helaas, Schokkend Nieuws-veteraan Erique J. Rebel is begin januari op 81-jarige leeftijd overleden.

Erique J. Rebel (1940) stond op zijn zeventiende of achttiende al als ‘derde assistent cameraman’ op de set van HORROR OF DRACULA. ‘Wat betekende dat ik verantwoordelijk was voor de koffie en de thee,’ relativeerde hij in 2018 in een interview met Schokkend Nieuws. Erique studeerde begin jaren zestig aan de Nederlandse filmacademie en werkte tot 1977 in het Nederlands Filmmuseum waar hij het foto- en filmstillsarchief opzette. Hij legde zich daarna vooral toe op landschapsfotografie voor enkele Schotse en Engelse bedrijven.

Bij Schokkend Nieuws maakte hij zich geliefd met zijn rubriek ‘Rebel ruimt op!’ Erique was een groot filmkenner en liefhebber pur sang, maar hij vond het ook geen probleem dat de jonge redactie hem de VHS-banden en DVD’s toeschoof met de allerergste trash. Niemand kon die zo goed fileren als Erique J. Rebel – en af en toe vond hij er toch een pareltje tussen. ‘Ik schreef vanaf nummer 1 in Schokkend Nieuws, 1992,’ vertelde hij in het interview, ‘Een Roger Corman-film! Een persiflage op SEVEN SAMURAI – maar dan in de woestijn van Californië. Je moet wel het geduld hebben om je door sommige lariekoek heen te werken.’

We zullen hem missen. Geen beter eerbetoon dan de man zélf aan het woord te laten. Lees hier hoe hij herinneringen ophaalde aan 1946, toen hij als zesjarige zijn eerste genrefilm zag: MYSTERIOUS DR. SATAN.  Het interview dat Barend de Voogd in 2018 met hem had vind je hier.

4 februari 2022

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!