phantasm angus scrimm
phantasm angus scrimm
Nieuws
10 januari 2016

I.M. Angus Scrimm

phantasm angus scrimm R.I.P. | In 2015 verloren we Dracula, Pamela Voorhees en de originele Leatherface. Aan het begin van 2016 moeten we afscheid nemen van nog een horroricoon: The Tall Man uit de PHANTASM-films. Vertolker Angus Scrimm werd 89 jaar oud.

In 1976 speelde Angus Scrimm, toen nog onder zijn echte naam Lawrence Rory Guy, de vader van het hoofdpersonage in de dramafilm JIM, THE WORLD’S GREATEST, geregisseerd door de achttienjarige debutant Don Coscarelli. Een tijdje later hoorde Scrimm dat de jonge filmmaker een rol voor hem had in zijn nieuwe film. Hij zou een buitenaards wezen spelen, maar meer wilde Coscarelli destijds niet over de film kwijt. Scrimm was geïntrigeerd en ging akkoord. Zo werd hij wereldberoemd, als de mysterieuze en angstaanjagende doodgraver van  PHANTASM (1979).

The Tall Man
werd enorm populair. Een lange man in een te klein zwart pak, een kenmerkende donkere stem en een woest gezicht, vaak met één opgetrokken wenkbrauw. Hij werd meestal vergezeld door dodelijke vliegende ballen of kleine zombie-Jawas. Scrimm speelde het sinistere personage met groot genoegen en keerde terug in PHANTASM II (1988), PHANTASM III: LORD OF THE DEAD (1994) en PHANTASM IV: OBLIVION (1998). Zijn rol werd in elk vervolg iets groter. In PHANTASM IV speelde hij in flashbacks ook de vriendelijke Dr. Jebediah Morningside, die later in The Tall Man zou veranderen. Scrimm was trots en blij met de vier films, hoewel hij het personage in de laatste film wat te zachtaardig vond worden. “Als ik ‘m nog een keer zou spelen, zou ik ‘m iets duisterder en enger willen zien”, aldus Scrimm in een interview.

Lang leek het erop dat PHANTASM IV het laatste deel van de franchise zou zijn. Fans bleven vragen om  een nieuwe film, maar de kans daarop leek steeds kleiner te worden. Tot Don Coscarelli en regisseur David Hartman PHANTASM: RAVAGER aankondigden. Wanneer de film zal worden uitgebracht is tot op heden niet bekend (de film zou in postproductie zijn en men heeft het over 2016), maar dat zal hoe dan ook de laatste keer zijn dat we Angus Scrimm als The Tall Man kunnen bewonderen.


Angus Scrimm speelde ook kleine rollen in andere horrorfilms als CHOPPING MALL, SUBSPECIES en I SELL THE DEAD. Verder had hij een bijrol in de serie Alias en speelde rollen in de andere projecten van Don Coscarelli, zoals diens aflevering in de Masters of Horror-serie en het hilarische JOHN DIES AT THE END. Het is verder opvallend dat Scrimm veel werd gecast als arts, hij heeft op zijn filmografie zo’n twaalf verschillende dokterrollen staan.

Scrimm was enorm geliefd. De open en vriendelijke acteur  was  het tegenovergestelde van het stille, chagrijnige personage in de PHANTASM-films. Ik ontmoette hem in 2011 tijdens het Weekend of Horrors in Bottrop en herinner me een opvallend spontane en vriendelijke 85-jarige, die duidelijk genoot van wat hij deed. Hij vertelde dat conventies zwaar waren, maar dat hij ze zo leuk vond, dat hij ze niet kon weerstaan. Hij hield van zijn fans en hij hield van acteren. Lachend gaf hij me een flyer van SATAN HATES YOU, een film uit 2010 waarin hij samen met PHANTASM-acteur Reggie Bannister te zien is. “Kijk, dit is mijn nieuwste film,” glimlachte hij. “En ik blijf gewoon doorgaan. Ik vind dit veel te leuk.”

10 januari 2016

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!