Alan Rickman
Alan Rickman
Nieuws
14 januari 2016

I.M. Alan Rickman

Alan Rickman R.I.P. | Sommige acteurs verdwijnen in hun rollen. Alan Rickman, van wie de dood op 69-jarige leeftijd vandaag werd aangekondigd, was niet zo. Zodra hij zijn mond opende herkende je hem aan zijn prachtige, kenmerkende stem.

Het is dan ook geen wonder dat Kevin Smith hem castte als een engel die voor God spreekt in DOGMA (1999). Wie zou er nu niet willen spreken met zo’n droge, sarcastische, maar toch warme stem? Ook voor Marvin, the Paranoid Android uit THE HITCHHIKER’S GUIDE TO THE GALAXY (2005) was zijn stem ideaal: melancholisch met een scherpe rand. Zijn laatste, postume, rol zal die in ALICE THROUGH THE LOOKING GLASS zijn: net als in ALICE IN WONDERLAND  (2011) deed hij de stem van de blowende rups Absolem.

Alan Sidney Patrick Rickman werd geboren in 1946 in Londen, en moest wel even wachten op zijn doorbraak. Op het toneel kwam deze in 1985 voor  Les liaisons dangereuses: hij kreeg voor zijn rol als de verleidelijke maar verdorven Valmont een Tony Award. Na een aantal series en televisiefilms voor de BBC, betekende zijn eerste echte filmrol ook meteen zijn doorbraak: Hans Gruber in DIE HARD (1988), een van de beste slechteriken in een van de beste actiefilms ooit. Ook hier balanceerde hij weer tussen charme en gevaar, met memorabel resultaat.

Het is niet de enige goede schurkenrol in zijn filmcarrière: drie jaar later speelde hij de Sheriff of Nottingham in ROBIN HOOD: PRINCE OF THIEVES (“I will cut your heart out… with a SPOON!”). Bij de jongere generaties is hij waarschijnlijk vooral bekend als Professor Severus Snape uit de Harry Potter-reeks. Hij weet als geen ander de twijfel levend te houden: is Snape écht zo slecht?

Toch kon Rickman veel meer dan alleen slechteriken spelen. Hij verzette zich tegen die typecasting. Terecht, want hij was bijvoorbeeld ook een prima komisch acteur. Misschien wel zijn leukste rol is die als Alexander Dane in GALAXY QUEST (1999): een Shakespeare-acteur die zich er diep voor schaamt dat hij bekend is geworden door een Star Trek-achtige televisieserie. Rickman werkte ooit zelf met de Royal Shakespeare Company, maar was minder snobistisch ingesteld. “I do take my work seriously and the way to do that is not to take yourself too seriously”, zei hij ooit. Daarvoor mogen we hem dankbaar zijn, want hij is hilarisch als de constant vernederde Dane.

David Bowie, nu Alan Rickman – laten we voor de zekerheid al onze andere 69-jarige Britse idolen de komende week goed bewaken.

14 januari 2016

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!