House of_Psychotic_Women
House of_Psychotic_Women
Nieuws
25 februari 2013

Imagine: Psychotic Women

House of_Psychotic_WomenHet tweede themaprogramma van het Imagine Filmfestival is vandaag bekend gemaakt: House of Psychotic Women. Het moet niet veel gekker worden…

Het is een gewaagde themakeuze, maar de genrefilmgeschiedenis zit natuurlijk vol neurotische meisjes, psychotische krengen en killer barbies. Mooi dat Imagine – dit jaar van 8 t/m 17 april in het EYE Filmmuseum en goed voor circa zeventig lange én korte films, de Night of Terror, masterclasses, bijzondere gasten en het themaprogramma Bollywood and Beyond – eens de schijnwerpers zet op de prettig en minder prettig gestoorde dames.

Aanleiding is het boek House Of Psychotic Women van de Canadese journaliste Kier-La Janisse. Zij was tijdens Imagine 2012 al te gast vanwege de door haar geproduceerde documentaire Eurocrime! In haar autobiografische filmboek uit juli 2012, schrijft ze over haar eigen ervaringen met neuroses, depressies en psychoses en weeft daar een groot aantal analyses van genrefilms doorheen. Ze werd, zo schrijft ze in de inleiding, in de loop der jaren voortdurend getroffen door de gelijkenis van haar eigen leven met verhalen uit bekende en minder bekende horror- en exploitationfilms.

Imagine presenteert een themaprogramma met een zestal films uit heden en verleden. Janisse is aanwezig om de films in te leiden.

In EXCISION schotelt Ricky Bates Jr. ons een groteske en perverse variant voor van de puber (AnnaLynne McCord) die droomt van bloed en amputaties en voortdurend op voet van oorlog verkeert met ouders, school en medeleerlingen. 

Pascal Laugier volgt zijn beruchte film MARTYRS op met THE TALL MAN. Verpleegster Julia (Jessica Biel) en het mysterie van de duistere figuur, die midden in de nacht kinderen uit hun huizen ontvoert.

Medicijnstudente Mary maakt naam als chirurg van de onderwereld, vooral op verzoek van fetisjisten. Wanneer haar docent haar tijdens een chirurgenfeestje verkracht, is haar wraak verschrikkelijk. AMERICAN MARY mengt het rape & revenge-genre met het verhaal van een even verveelde als cynische koningin der duisternis. 

In Andrzej Zulawski’s cultklassieker POSSESSION (1981) verlaat Anna (Isabelle Adjani) haar familie zonder daar ogenschijnlijk een reden voor te hebben. Wanneer haar man (Sam Neill) besluit haar te schaduwen, ontdekt hij dat er heel wat meer aan de hand is dan een andere man in haar leven.

Karen Arthurs zelden vertoonde THE MAFU CAGE is het verhaal van de zussen Cissy en Ellen. Ze wonen, sinds de dood van hun vader, in een huis vol exotische voorwerpen en dieren. De incestueuze obsessie voor haar zus drijft Cissy langzaam tot waanzin.

mt_ignore: Mafu Cage

Op zondag 15 april organiseert Imagine bovendien een symposium over vrouwelijke neuroses in horror- en exploitationfilms. Vanaf 12.00 uur en gratis toegankelijk. Wie daar, naast Janisse, bij aanwezig zullen zijn, wordt later bekendgemaakt. In Schokkend Nieuws #101 tot slot, vanaf begin april verkrijgbaar, vind je een heuse Psychotic Women Special en een uitgebreid interview met Kier-La Janisse.

Imagine Film  Festival
8 t/m 17 april
EYE, Amsterdam 
www.imaginefilmfestival.nl

 

 

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!