moebius-alien-3
moebius-alien-3
Nieuws
25 mei 2012

Hommage aan Moebius

moebius-alien-3 Tijdens de Haarlemse stripdagen brengt Melkweg Cinema hommage aan de onlangs overleden striptekenaar en beeldend kunstenaar Jean Giraud. Op 1 en 2 juni worden twee double bills vertoond van films waaraan Giraud een belangrijke bijdrage heeft geleverd.

Jean Giraud (8 mei 1938 – 10 maart 2012) tekende onder meer de westernstrip Blueberry en, onder zijn pseudoniem Moebius, de sciencefictionverhalen rond Arzach en De Incal. Hij was echter ook betrokken bij films – en de Melkweg gaat die vertonen als eerbewijs aan de tekenaar.

Giraud werkte bijvoorbeeld mee aan ALIEN (1979) . Ridley Scott rekruteerde hem, nadat hij jarenlang had gewerkt aan het mislukte DUNE-project van zijn vriend Alejandro Jodorowsky. Samen met Ron Cobb, Dan O’Bannon en art director Roger Christian zorgde Giraud voor de bijzondere look van de sciencefictionklassieker.  ALIEN draait op 1 juni. Gevolgd door BLUEBERRY (2004), de hallucinante trip van de Franse cultregisseur Jan Kounen en uiteraard gebaseerd op Girauds stripreeks.

Op zaterdag 2 juni kun je genieten van TRON (Steven Lisberger, 1982). Giraud deed de kostuumontwerpen voor de oorspronkelijke film waarin een hacker in moleculen wordt gespleten en in een computer beland. Hij moet het opnemen tegen een programma genaamd Master Control. Giraud ontwierp ook de grote robots en de stad in THE FIFTH ELEMENT (Luc Besson, 1997), de tweede film van die zaterdagavond.

Alle films zijn Engels gesproken. Alleen ALIEN is ondertiteld.

Vrijdag 1 juni, 19.00 uur  | ALIEN en BLUEBERRY
Zaterdag 2 juni, 19.00 uur | TRON en THE FIFTH ELEMENT

Melkweg Cinema
Lijnbaansgracht 234a
1017 PH Amsterdam
Website

25 mei 2012

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!