Toxic Avenger Schokkend Nieuws
Toxic Avenger Schokkend Nieuws
Nieuws
15 juni 2012

Gratis Troma

Toxic Avenger Schokkend NieuwsTroma, de Newyorkse productiemaatschappij die wansmaak hoog in het vaandel heeft staan, zette onlangs een flink deel van haar catalogus op YouTube. Gratis ‘genieten’ dus van A NYMPHOID BARBARIAN IN DINOSAUR HELL, CITIZEN TOXIE en TROMEO & JULIET, maar ook van THE WEDDING PARTY. Huh?

THE WEDDING PARTY was in 1969 de tweede speelfilm van Brian De Palma met een piepjonge Jill Clayburgh in een van de hoofdrollen en Robert De Niro (bij de optiteling ‘Robert De Nero’ genoemd) in een bijrol als getuige van de bruidegom. De Palma speelt scènes versneld af, of juist in slomo, en doet rare dingen met geluid. De invloed van Hitchcock is nog nergens te bespeuren, die van de jonge honden van de Nouvelle Vague des te meer. Een curiosum en filmhistorisch verreweg de interessantste van de 43 titels die te vinden zijn op http://www.youtube.com/user/Tromamovies/videos.

De beeldkwaliteit van de films – voornamelijk uit de jaren zeventig, tachtig en negentig – varieert van beroerd tot redelijk. Wie de flauwe, zelfaanprijzende intro van Troma-baas Lloyd Kaufman snel doorspoelt, belandt vanzelf in de laagste regionen van de exploitationfilm. Het domein dus van films met titels als VIDEO VIXENS, FRATERNITY DEMON, NIGHT BEAST, MONSTER IN THE CLOSET en FERTILIZE THE BLASPHEMING BOMBSHELL.

Vanwaar dit gulle gebaar? Als dank aan de fans die Troma al veertig jaar steunen, aldus Kaufman zelf. Een scepticus zou misschien durven opperen dat de Troma-baas na de zoveelste marketingstunt ook niet meer weet waar hij het zoeken moet. Maar dat jeugdwerk van De Palma is een leuk cadeautje. En laten we eerlijk zijn, die ouwe Toxies zijn ook nog best te pruimen.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!